Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 24 Juli 2019 10:15

Gustav Klimt - Park Istaknut

Od početka XX veka Gustav Klimt se okrenuo pejzažnom slikarstvu kao još jednom žanru interesovanja, koji ga je zaokupljao poslednjih petnaest godina njegove umetničke karijere. Slika Park koju je naslikao 1909-1910. godine je možda jedna od Klimtovih najboljih slika na otvorenom (iako su mnogi njegovi pejzaži završeni u ateljeu, svi su počeli na otvorenom). Ona objedinjuje prepoznatljiv stil poentilizma i impresionizma dok prikazuje mirno prirodno okruženje i priznaje neprekidnu nesposobnost čoveka da u potpunosti ukroti prirodu i prilagodi je svojim željama. Danas se ova slika nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Iako pejzaži Gustava Klimta kao što je Park ukazuju na to da je poentilizam imao veliki uticaj na njega, on nikada nije izrazio interes za korišćenje optike u svom radu, a formalni aspekti slike izgleda da to potvrđuju. Klimt ne koristi dijametralno suprotne tačke boje kako bi povećao osvetljenost zelenih, žutih ili plavih tonova na lišću drveća.

Prvih devet desetina slike Park pojavljuju se kao masivna apstraktna zakrpa ili dekorativni mozaik. Samo uz pomoć donjeg dela slike postaje očigledna njihova reprezentativna funkcija. Klimtova manipulacija prostorom postaje centralna strategija, pošto naizgled čvrsta, neprekinuta masa lišća vizuelno dominira na slici kao da pritiska prostor ispod njega, uključujući debla stabala, a metalnu klupu u donjem desnom uglu kao da će uskoro “progutati“ spuštena zavesa od lišća. Uprkos funkciji klupe kao mesta na kome se ljudi mogu odmoriti dok naizgled uživaju u prirodnom okruženju, ovde ih nema.

Pročitano 2488 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci