Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 18 Novembar 2015 12:17

Bezglavi muzičar - Amsterdam Istaknut

Statua Bezglavog muzičara stoji u Marniks parku u Amsterdamu. Vajar je nepoznat i misteriozan. Poznato je međutim, da je ovaj vajar vajao statue tokom noći između 1982. i 1999. godine i ostavio statue na mestima širom grada. Statua Bezglavog muzičara je prva u nizu statua koje su misteriozno izvajane u ovom periodu.

Statua Bezglavog muzičara prikazuje violinistu u dugom mantilu, koji je bez glave. On nosi futrolu violine u jednoj ruci, a šešir koji drži u drugoj okreće ka posmatraču. Na prvi pogled može se misliti da je ovo samo čovek u mantilu, koji je požurio da uhvati tramvaj, sa violinom u jednoj ruci, a šeširom u drugoj ruci.

Od 1982. godine do danas postavlja se pitanje ko je vajar neobične statue Bezglavog muzičara, ali je još uvek nepoznat. Iz Skupštine grada tvrde da nemaju saznanja o poreklu statue, ali se često pretpostavlja da je misteriozni vajar bio doktor koji je vajao u svoje slobodno vreme ili čak kraljica Beatriks, koja je bila poznata po tome da je vajala kada nije sekla vrpce za svečana otvaranja.

Pročitano 2303 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci