Artnit

Sreda, 18 Novembar 2015 12:17

Bezglavi muzičar - Amsterdam Istaknut

Statua Bezglavog muzičara stoji u Marniks parku u Amsterdamu. Vajar je nepoznat i misteriozan. Poznato je međutim, da je ovaj vajar vajao statue tokom noći između 1982. i 1999. godine i ostavio statue na mestima širom grada. Statua Bezglavog muzičara je prva u nizu statua koje su misteriozno izvajane u ovom periodu.

Statua Bezglavog muzičara prikazuje violinistu u dugom mantilu, koji je bez glave. On nosi futrolu violine u jednoj ruci, a šešir koji drži u drugoj okreće ka posmatraču. Na prvi pogled može se misliti da je ovo samo čovek u mantilu, koji je požurio da uhvati tramvaj, sa violinom u jednoj ruci, a šeširom u drugoj ruci.

Od 1982. godine do danas postavlja se pitanje ko je vajar neobične statue Bezglavog muzičara, ali je još uvek nepoznat. Iz Skupštine grada tvrde da nemaju saznanja o poreklu statue, ali se često pretpostavlja da je misteriozni vajar bio doktor koji je vajao u svoje slobodno vreme ili čak kraljica Beatriks, koja je bila poznata po tome da je vajala kada nije sekla vrpce za svečana otvaranja.

Pročitano 2292 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Bezglavi muzičar - Amsterdam