Artnit

Petak, 22 Maj 2020 10:39

Stvaranje osećaja otvorenosti i prostora u sobi Istaknut

Mnoge kuće i stanovi imaju manje sobe kojima je potrebno uređenje kako bi postale korisni i ugodni životni i zabavni prostori. Dajte sobi iluziju otvorenosti i učinite je vizuelno većom uključivanjem nekih tehnika koje koriste dizajneri enterijera. Stvorite više dostupnog fizičkog prostora u sobi izborom boja, ukrasa, osvetljenja, nameštaja i načinom na koji je uređen, kao i podovima.

Za stvaranje osećaja otvorenosti i prozračnosti koristite svetle boje. Farbanjem zidova belom bojom, svetlim pastelnim ili neutralnim bojama poput bež boje, a plafona svetloplavom bojom stvara se prozračan izgled sobe. Ako se dekor približi istim jednobojnim bojama imaće sličan efekat. Boja visokog sjaja na zidovima odslikava i maksimizira svaki delić veštačke i prirodne svetlosti. Svaki nagoveštaj tame, međutim čini sobu manjom. Tako na primer, svetlije nijanse braon i zelene boje daju suptilnu, ali primetno tamniju auru sobi. Takođe, ne preporučuju se teške tkanine poput baršuna i vune posebno pored prozora, već one lake poput pamuka ili lana da otvorite prostor, odrazite svetlost i dodate osećaj divne prozračnosti.

Da biste stvorili osećaj otvorenosti u sobi, izaberite niži nameštaj koji će ostaviti više prostora iznad stvarajući više prozračnosti. Takođe, odgovara i manji nameštaj, jer veći nameštaj brzo ispunjava sobu i stvara osećaj klaustofobičnosti. Mnogo nameštaja, bez obzira na veličinu čini da se soba oseća zatvoreno i manje. Izaberite svetlije boje za nameštaj, manje kauče, stolice i stočiće s dugim, vitkim i graciozno zakrivljenim ili ravnim nogama, a za akcent u prostoru kaučeve i stolice sa tamnijim ukrasnim jastucima. Prostor ispod nameštaja mora biti otvoren bez pokrivača kauča ili garnitura koji sežu do poda, što daje sobi široko otvoren izgled.

Osnovno pravilo je da se zidni ukrasi svedu na minimum i da se omogući dovoljno prostora. Izaberite za zid fotografije i slike manjih dimenzija raspoređene u geometrijskim grupacijama. Nekoliko velikih ogledala bez okvira poređanih na zidove, takođe čine da se soba čini većom. Ako je moguće, stavite ogledalo na zid preko puta prozora. Prirodna svetlost će se odraziti čineći da se soba oseća veća i svetlija.

Dobro osvetljenje može biti najvažniji elemenat u bilo kojoj sobi, a prirodno osvetljenje je uvek najbolje. Prozori treba da budu vizuelno otvoreni, a ne blokirani zavesama ili nameštajem kako bi se pružio pogled na spoljašnji svet i dobilo prirodno osvetljenje. Zavese možete da zavežete i van okvira prozora tako da prozor nije pokriven. Ako su zavese tamnije nijanse od ostatka sobe stvoriće kontrast. Obezbedite puno osvetljenja od srednjih do viših lampi koje se postavljaju po sobi.

Da bi se soba vizuelno otvorila postavite goli i polirani pod od drveta ili pločica. Postavljanje stočića na sredinu sobe na vrh tepiha tamnije boje čini da soba izgleda veća. Prostirka veće površine koja se uklapa u sredinu sobe sa kaučom, stolicama i stočićem deluje skoro podjednako.

 

Pročitano 2083 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Stvaranje osećaja otvorenosti i prostora u sobi