Artnit

Nedelja, 26 Januar 2020 11:37

Dnevna soba po feng šuiju Istaknut

Važna prostorija u domu je dnevna soba. U njoj se ukućani druže, opuštaju i primaju posete. Uređenjem dnevne sobe prema feng šui načelima transformiše se protok vitalne či ili ki energije iz haotičnog i brzog ili stajaćeg i ustajalog u stabilan, miran protok koji je i podmlađujući i osvežavajući. Smatra se da će odgovarajuća feng šui energija osigurati zdravlje, bogatstvo i sreću članovima porodice.

Da bi "sakupila" više pozitivnih vibracija dnevna soba bi trebalo da bude što bliže ulaznim vratima i na centralnom delu leve strane doma koji simbolizuje društvenost i zajednicu i da ima najmanje dva spoljašnja zida. Takođe, ona treba da bude dovoljno velika da ugosti celu porodicu i goste i podstakne kruženje energije. Istovremeno ona bi trebalo da bude velika, pravilnog oblika i uredna. Poželjno je da plafon bude visok, jer omogućava nesmetano kruženje energije čak i kada je u njoj mnogo ljudi. Harmoničnim odnosima među ukućanima doprineće i zidovi okrečeni u nežnoplavu, zelenu ili žutu boju.

Dnevna soba treba da ima dovoljno svetla i tokom dana i uveče. Prozori bez zavesa omogučiće da ulazi dovoljno dnevnog svetla. Ako je soba velika, osim lustera, mogu da je dodatno osvetle stone i zidne lampe.

Da ne bi ometao protok energije či, nameštaj treba da bude svetao i lagan, ali i udoban. Nameštajem ne treba blokirati i otežavati kretanje po dnevnoj sobi. Idealno je da nameštaj bude poređan ukrug, kako bi uglovi sobe ostali rasterećeni. Glavni komad nameštaja je sofa koja se postavlja do zida. Veći komadi nameštaja, kao što su garnitura za sedenje, ormari i biblioteke ne bi trebalo da stoje nasuprot vratima, niti suviše blizu njima, jer blokiraju energiju. Ako u sobi nema mnogo detalja, garnitura, trosed ili fotelja mogu da budu intenzivne boje, kao što su na primer ružičasta, crvena ili narandžasta koje emituju dobro raspoloženje. Elektronski i muzički uređaji ne bi smeli da budu u centru sobe, jer ometaju komunikaciju.

Maštoviti detalji, diplome ili atraktivna boja zida su dobar način za skretanje pažnje u dnevnoj sobi. Police sa knjigama ne bi trebalo da budu pune, zato što stvaraju utisak nedostatka gladi za duhovnim razvojem. U dnevnoj sobi bi trebalo da budu umetnička dela i fotografije nasmejanih ukućana, koje popravljaju raspoloženje i doprinose osećaju bliskosti u porodici.

U uglovima sobe poželjno je da budu biljke, vaze sa cvećem, stone lampe, akvarijum ili kućna fontana. Za privlačenje sreće i novca dovoljna je i jedna biljka pahira, poznata po imenu drvo novca. Prema feng šuiju, pahira donosi zdravlje, sreću, napredak i novac u dom zbog svojih pet velikih listova koji simbolizuju pet feng šui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju.

 

Pročitano 2321 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Dnevna soba po feng šuiju