Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 25 Januar 2018 12:17

Ideje za uređenje male spavaće sobe Istaknut

Spavaća soba treba da bude mesto odmora i opuštanja. Mala spavaća soba je poseban izazov za uređenje. Da bi ova mala oaza mira postala udoban, topao, a istovremeno i opuštajući prostor, treba ga pre svega urediti minimalistički. Pravi raspored stvari, kao i izbor boja stvoriće iluziju većeg prostora, a od velike pomoći mogu biti i detalji, odnosno dekoracija prostora.

Da bi mala spavaća soba izgledala prozračnije i otvorenije, bela ili neka druga svetlija boja je idealan izbor, posebno ako je kombinovana sa prozorom kroz koji ulazi prirodna svetlost. Ako je bela boja dominantna mogu da se dodaju neki detalji u boji, u vidu teksture na zidu ili dezena koji će učiniti da ne izgleda bezlično. Uzmite u obzir nijanse kao što su svetloplava, siva, zelena, žuta i krem za uređenje.

Jedan plakar i eventualno jedna veća komoda za odlaganje stvari su sasvim dovoljni za malu spavaću sobu. Ukoliko postoji prostor između kreveta i zida, iskoristite ga za smeštanje ormara koji će biti izveden u istom materijalu i boji kao krevet tako da sa njim obrazuje celinu.

Krevet u maloj spavaćoj sobi treba da ima jednostavnu formu, bez širokih bočnih stranica i glomaznog uzglavlja. Da bi se stvorio prostor posvećen spavanju, koji će izgledati udobno, stavite krevet do zida ili u ćošak. Prostor ispod kreveta može da se iskoristi za smeštanje fioka za posteljinu ili nekoliko dekorativnih kutija u koje mogu da se stave neke stvari.

Osvetljenje je jedan od najbitnijih elemenata uređenja male spavaće sobe. Pored glavnog svetla na plafonu, mogu da se postave zidne ili stone lampe uz krevet. Indirektno svetlo će istaći zanimljive svetlosne efekte na zidovima.

Ogledala su najbolja optička iluzija za male spavaće sobe, jer joj daju prostranost, reflektuju svetlost i otvaraju ceo prostor. Jedno veliko ogledalo može da se stavi na vrata ili uži zid ili da se upotrebi više manjih.

Da bi površina poda u maloj spavaćoj sobi bila slobodna, plitke ugradne police su dobro rešenje za odlaganje stvari. Ako se postave do plafona visina sobe izgleda veća. Plutajuće police mogu da se koriste za noćni stočić, policu za knjige, policu za sitnice, sto za laptop.

Na zidove može da se okači i nekoliko umetničkih dela, grafika, slika ili fotografija. Bitno je da ove dekoracije za zidove ne budu male. Izaberite veće ramove koji su uočljivi kao i slike ili uskladite boje slika sa bojom zidova.

 

Pročitano 2461 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 11 Decembar 2019 11:42
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci