Artnit

Četvrtak, 16 Mart 2017 11:53

Toskanski stil uređenja dvorišta Istaknut

Toskanski stil uređenja stvara lepu, svetlu i tihu atmosferu, unosi toplinu i pruža osećaj opuštenosti. Ovaj stil je u priličnoj meri rustičan, jer naglašava bogatstvo tonova i boja, odražava zemljane tonove i nijanse prirode, i koristi prirodne materijale. Važan deo toskanskog stila uređenja doma je uređenje dvorišta, koje povezuje dom sa prirodom.

U uređenju dvorišta u toskanskom stilu najčešće se koriste prirodne nijanse boja naglašene crvenom i oker bojom. Osim toplih tonova, od žutih do crvenih i braon, koriste se i tonovi kao što su meki narandžasti i ružičasti, crveni i tamnocrveni, breskve i cimeta, braon i bronza, plavi, beli i antracit sivi tonovi. Karakterišu ga i prirodni materijali poput drveta, kamena i gvožđa. Kamen i terakota pločice su čest izbor za podove.

Nameštaj je od kamena, kovanog gvožđa, rezbarenog drveta. Klupe raskošnog dizajna u renesansnom ili nekom sličnom stilu mogu da budu zanimljivi detalji.

Saksije u toskanskom dvorištu su uvek lep ukras. Koriste se one od zemljane terakote do jarko dezenirane keramike. Nekoliko velikih saksija ili ćupova stvaraju zanimljiv vizuelni efekat. Biljke, kao što su lantana, ruzmarin, timijan, salvija, lavanda, lovor ili drveće poput čempresa, maslina, citrusa unosi boju i miris. Ako sađenje u zemlju predstavlja problem zbog klime, koristite velike saksije za ove biljke i obezbedite im mesto da prezime.

Fontane i bazeni su popularne funkcije u toskanskom pejzažu. Dug, pravolinijski bazen je najbolji izbor u ovom pejzažu. Takođe kamena fontana ili grubo kameno korito uneće dašak prošlosti.

Pergola sa puzavicama ili senica se vrlo često postavljaju u dvorištu uređenom u toskanskom stilu i ne zamagljuju granicu sa zatvorenim prostorom, pružajući prirodan otvoren prostor. Senice napravljene od drveta ili gvožđa su popularni elemenat ovih dvorišta.

Detalji od gvožđa kao što su kapija i fenjeri, kamena vaza, sveže voće ili flaša vina mogu da posluže kao ukras i dekoracija i da podsećaju na davno prošla vremena.

Dvorište u toskanskom stilu ne mora da bude samo ploča van kuće. Ono može da bude spoljna kuhinja, mesto za roštilj, soba za ručavanje ili zabavu. U ovaj prostor može da se doda i jama za vatru ili kamin.

 

Pročitano 3563 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 09 Septembar 2019 10:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Toskanski stil uređenja dvorišta