Artnit

Četvrtak, 09 Mart 2017 12:01

Ideje za prolećno uređenje vrta Istaknut

Proleće je najbolje vreme za uređenje vrta. Uz malo ideja i kreativnosti ovaj deo eksterijera doma može da dobije zeleniji i svežiji izgled i postane mesto za uživanje u prvim sunčanim danima. U njega mogu da se unesu boje i teksture, ali i miris sa prolećnim drvećem, ukrasnim grmovima ili cvećem. Malč i staze će dopuniti zanimljiv prolećni izgled prostora.

Sađenje samo jednog drveta u vrtu nije veliki napor, a ovo drvo će biti ukras godinama. Zato treba da se izabere drvo koje će svojom bojom, oblikom ili teksturom da se uklopi u ukupan pejzaž. Japanski javor je pogodan za skoro svaku klimu, a ima boju, oblik i teksturu koji mogu da ožive bilo koji prostor. Takođe, uvek će lepo izgledati drvo koje cveta u prolećnoj boji, a čiji cvetovi lepo mirišu, kao što su uskršnja udika, stubasta trešnja, japanska trešnja i japanska ukrasna kajsija.

Ukrasni žbunovi su popularni deo prolećnog pejzaža. Pri tome može da se bira između žbunova koji cvetaju, zelenih ili šarenih tokom cele godine. Među svim vrstama magnolija cveta prva, a njeni krupni ružičasti ili beli zvezdasti cvetovi i spor rast čine je omiljenim ukrasom u vrtu. Forzicija sa cvetovima žute boje će se dobro uklopiti u seoski ili rustični vrt, a azaleja sa ružičastim cvetovima u tradicionalni vrt.

Malč je jedan od najlakših načina da se doda boja i tekstura u ceo vrt. Pored zelenog travnjaka, malč boje zrna kafe je odličan kontrast. Za nešto zaista jedinstveno, stavite borove šišarke, koje će uneti teksturu koja razbija monotoniju ravnih travnjaka.

Definišite staze u vrtu sa nekim ličnim detaljima. Liniju staze mogu da naprave boce vina, štapovi u boji, školjke, kamenčići stavljeni u zemlju. Takođe, uvek su zanimljive cvetne leje uz staze.

Sopstveno zadovoljstvo je velika inspiracija za dodavanje boje i teksture u vrt. Probajte da popunite ključnu tačku sa nečim što vraća lepo sećanje, kao što je na primer igračka kamion, tricikl ili vagon. Oni mogu da postanu zanimljive žardinjere za sađenje prolećnog cveća ili za stavljanje saksija sa cvećem.

 

Pročitano 3931 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Septembar 2019 10:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ideje za prolećno uređenje vrta