Artnit

Četvrtak, 16 Februar 2017 12:05

Prozorski dekor - za vizuelno upečatljiv dom Istaknut

Prozori pružaju pogled ka okruženju, a svež vazduh i svetlost ulaze u dom kroz njih. Prozorski dekor svojom bojom, dezenom i teksturom upotpunjuje sveukupni dekor svake prostorije u domu, a može postati i najjači izraz dekora. Uz malo mašte i kreativnosti, pogled na svet kroz prozor može da bude lepši.

Ako u dnevnoj sobi ima osobenih arhitektonskih elemenata, kao što je svod ili visoki plafon, ukrašena stolarija ili zanimljivi i neobični oblici prozora, prozorska dekoracija može da skrene pažnju na ove elemente. Na primer, velike prozore neobičnog oblika istaći će kratka zavesa, koja je zanimljivo naborana. Ali, prozorski dekor može i da kamuflira arhitektonske nedostatke, čineći tako prozor vizuelno upečatljivim.

Prozorski dekor određen je stilom uređenja sobe. Draperije od damasta sa ornamentima od somota ili sa svilenim resama su dobar izbor za sobe uređene u klasičnom stilu.

Jednostavne roletne ili panel zavese sa geometrijskim šarama ili samo vertikalnim linijama su dobar izbor za sobe uređene u modernom minimalističkom stilu.

Boje imaju važnu ulogu pri dekorisanju prozora i zato treba da se usklade sa paletom boja cele sobe. Na primer, zidovi sobe u svetloj jarkoj boji mogu se uskladiti sa nekom mirnijom neutralnom nijansom boje prozorskog dekora.

U sobi u kojoj nema previše dezena na zidovima i na nameštaju, prozor sa svojom dekoracijom može da unese vizuelnu pokretljivost. Tako na primer prozorski dekor može imati više od jednog dezena, sa dopunskim šarama korišćenim na glavnom materijalu, oblogama i drvenariji. Zavese ili kratke zavese sa zanimljivim šarama oživeće kuhinju.

Prozorski dekor unosi odgovarajuću teksturu u balans sobe. U sobi u kojoj je drveni nameštaj na primer pletene roletne od drveta dodaće toplu teksturu i prirodne tonove drveta u prostor i upotpuniće drveni nameštaj, a istovremeno uneti jedan organski osećaj.

Sobne biljke su uvek svež deo prozorskog dekora. U zanimljivim posudama one ukrašavaju prozorske daske, ali i ceo prostor.

 

Pročitano 2654 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Prozorski dekor - za vizuelno upečatljiv dom