Artnit

Ponedeljak, 30 Januar 2017 12:02

Ombre tehnika - neobičan način dekorisanja doma Istaknut

U poslednjih nekoliko godina ombre tehnika je postala popularna i korišćena je na frizurama, u dizajniranju odeće i kolača, ali i u uređenju doma. Reč ombre je izvedena iz francuske reči ombrer što znači nijansirati, a ombrer, preveden sa italijanskog jezika ombrare i umbra, znači nijansirati ili senčiti. Sam termin ombre definiše tehniku postepenog dodavanja boja, od svetlije do najtamnije, koja u enterijeru doma stvara opušten i boemski šik osećaj, ali i sofisticiranost i eleganciju.

Tehnika ombre nije ograničena samo na tkanine. Postepeno nijansiranje boja prenosi se i na sve površine u kuhinji, kupatilu, spavaćoj sobi, trpezariji, dnevnoj sobi i hodniku.

Jedan zid u enterijeru može da se uradi u ombre tehnici, ali i da se stavi art print u ovoj tehnici na zid. Za suptilniji izgled počinje se sa tamnom bojom na dnu, koja se postepeno menja u svetlije nijanse u okviru iste palete boja.

Stari komadi nameštaja mogu da se osveže brzo i lako ombre tehnikom u svim bojama. Nove boje komada nameštaja treba da prate već prisutne boje i dezene u enterijeru. Ako u enterijeru ima nekoliko različitih boja i dezena, preporučuje se da gradacija boja počinje od bele i završava se u tamnoj nijansi jedne boje. Za monolitne, jednobojne enterijere može se koristititi prelivanje iz jedne efektne boje u neku sasvim drugu.

Zavesa, draperija ili posteljina u ombre tehnici stvara neobičan izgled, a svetlije boje unose prozračnu atmosferu. Da bi stvorili harmoničan prostor uskladite ih sa bojama i oblicima već postojećih ukrasa.

Ombre efekat može biti dodat u dekor enterijera u vidu lampe, abažura za lampu, jastuka, tepiha ili uz pomoć nekoliko ukrasa.

Pročitano 2282 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ombre tehnika - neobičan način dekorisanja doma