Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 24 Mart 2016 11:54

Usklađivanje boja zidova i nameštaja Istaknut

Boje zidova u svakoj prostoriji u domu treba da budu usklađene sa bojama nameštaja u njoj. Usklađivanje boja zida i boje nameštaja nije toliko komplikovano kao što izgleda, a istovremeno njihovo skladno uskađivanje stvara nov vizuelni izgled doma.

Da bi uskladili boje nameštaja i zidova fokusirajte se na boju koja dominira u sobi. Komad nameštaja može da bude polazna tačka za određivanje boja zidova sobe. Ako je nameštaj jednobojan, koristite nijanse jedne boje, ali ne koristite potpuno istu nijansu boje, jer će soba izgledati veoma monotono. Kada nameštaj sadrži više boja, možete da izaberete nijanse dominantne boje, i tako povežete boje nameštaja sa bojom zidova.

Staro pravilo kaže da za veliku sobu treba izabrati tamnije boje, a za malu svetlije. Verovatno treba da se držite ovog pravila, ali možete da obojite jedan akcenat zid u tamniju boju, koja će biti veoma upečatljiva u svakom prostoru. A, da bi uneli vedrinu u sobu jedan zid, na primer iznad garniture za sedenje, možete da obojite u jarku, kontrastnu boju u odnosu na ostale boje zidova ili jarku crvenu boju.

Ako je boja nameštaja tamna, možete da koristite sličnu nijansu na zidovima ili samo na jednom zidu, ako je soba mala ili nedovoljno osvetljena. Više neutralne nijanse zidova mogu da se dobro usklade sa tamnim nameštajem.

Kada je nameštaj svetle boje možete da ga kombinujete sa tamnim zidovima. Ako se ipak odlučite za boju zidova u sličnoj nijansi, monotonost prostorije "razbijte" detaljima kontrastnih boja, kao što su na primer slike, vaze ili zavese u crvenoj, crnoj ili narandžastoj boji.

 

Pročitano 3942 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Juni 2019 11:26
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci