Artnit

Utorak, 01 Mart 2016 12:11

Boje draperija u domu Istaknut

Sa draperijama i zavesama zatamnjuje se prozor i stvara intimnija atmosfera u domu. Za razliku od zavesa koje su uglavnom izrađene od lakših i prozirnijih tkanina, draperije su izrađene od debljih, težih tkanina, često imaju imaju više teksture i tamnijih su boja. Draperija u svakoj sobi u enterijeru doma uneće eleganciju i prefinjenost, a izbor boja zavisi pre svega od stila uređenja enterijera doma, namene i veličine prostora, boje zavese, zidova, nameštaja i poda.

U trpezariji uređenoj u klasičnom stilu, u kojoj su svi komadi nameštaja sto, stolice, komoda, kao i luster, stone lampe i ogledalo u ovom stilu, dobar izbor je teška, bogato naborana draperija od brokata ili somota u braon boji osvežena sa malo plave boje. Ovakva draperija uneće notu elegancije.

U malim sobama draperija tamnije boje vizuelno smanjuje prostor, a svetlija boja će ga učiniti vizuelno većim i prozračnijim. U velikim sobama draperije od tamnije tkanine su uvek dobar izbor. Krupni dezeni draperija vizuelno smanjuju sobu, dok je sitniji čine većom.

Boja draperije i boja zavese treba da se slažu i upotpunjuju ili da se ističe boja zavese. Najlakši izbor draperije je kada treba da se uskladi sa belom, providnom zavesom. Tada draperija može da se uskladi sa nekom od boja detalja u sobi, kao što su ukrasni jastuci ili tepih, boja zida ili umetnička slika. Ako želite da kreirate elegantan, prefinjen izgled sobe izaberite tamne, prigušene boje.

Za prijatan osećaj u prostoru, draperija treba da bude u skladu sa bojom nameštaja. Na primer, zelena draperija u dnevnoj sobi dodaje ne samo boju već i svežinu, posebno ako se uskladi sa zelenim nameštajem. Istovremeno ovakva draperija može vizuelno da spoji dnevnu sobu i trpezariju.

Boja draperije i boja poda treba da čine jednu skladnu celinu. Na primer, u spavaćoj sobi sa belim zidovima i podovima, draperija u neutralnoj boji stvara osećaj sofisticiranosti i mirnog osvetljenog prostora. Ova kombinacija je savršena za minimalistički stil uređenja.

 

Pročitano 3717 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Mart 2019 12:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje draperija u domu