Artnit

Četvrtak, 18 Februar 2016 11:40

Tople boje - za prijatnu atmosferu u domu Istaknut

Crvena, narandžasta i žuta, zajedno sa raznim drugim kombinacijama tih boja, obično se nazivaju tople boje. One često podsećaju na sunce, pesak, vatru i toplotu i simbolišu ljubav, strast, radost, sjaj, bogatstvo, plodnost, svetlost. Dekorisanjem enterijera doma sa ovim bojama stvara se topla i prijatna atmosfera. Dobro se kombinuju posebno sa neutralnim bojama, a ako se koriste kao akcenti oživeće svaki prostor.

Tople boje su uvek dobar izbor za prostorije u domu u kojima se okuplja više ljudi ili se obeduje, kao što su dnevna soba, trpezarija i kuhinja. Sa njima se u ove prostorije unosi osećaj komfora, udobnosti, pa i nota elegancije.

Tople boje se često vizuelno pojavljuju kao da dolaze bliže, ili se šire u prostoru i vizuelno ga smanjuju. Zato mogu velike sobe da učine prijatnijim i više intimnim, a one koje su okrenute severu ili tamne, nedovoljno osunčane svetlijim i toplijim.

U tradicionalnom ili klasičnom stilu uređenja enterijera tople boje su uvek dobar izbor. Ako je ovo Vaš stil, pokušajte da koristite prigušene, tople tonove kao dominantne boje. Ali, ako je u prostoru mnogo toplih boja, probajte da uravnotežite ovu paletu boja sa hladnom bojom. Možete izabrati boje na suprotnim krajevima palete boja. Na primer, za ravnotežu sa sunčanožutom izaberite boju jorgovana, lila ili tamnoljubičastu boju.

Bela, crna, siva i druge neutralne boje se mogu kombinovati sa toplim bojama, koje se u zavisnosti od nijansi, mogu pojaviti kao tople ili hladne. Topla neutralna boja, na primer može da bude dobar izbor za zidove i ravnoteža hladnim bojama kao što su plava ili zelena.

U enterijer doma tople boje mogu da budu zanimljivi akcenti, posebno ako je u njemu dominantna neka hladna boja, poput plave, ljubičaste ili zelene na primer.

 

Pročitano 3476 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Tople boje - za prijatnu atmosferu u domu