Odštampajte ovu stranicu
Petak, 22 Januar 2016 12:19

Francuski stil uređenja doma Istaknut

Francuski stil je jedan od malobrojnih stilova uređenja enterijera doma koji nikada ne izlazi iz mode. Ovaj stil uređenja isključuje simetriju i podrazumeva obilnu upotrebu drveta, metala u nijansama boja koje doprinose utisku dotrajalosti. Čak i uz malo detalja koji se mogu uskladiti stvorićete enterijer koji odiše elegancijom, prefinjenošću i sofisticiranošću.

Francuski stil karakterišu bogate, jake nijanse boja, a nežniji, prigušeniji tonovi se koriste za prostor na kome nema previše svetla. Boje kolor šeme variraju, ali klasične kombinacije uključuju crnu i belu, belo na belom, krem, svetlosivu, bledožutu i francuskoplavu. Od tamnijih boja se koriste kombinacije sa bordocrvenom, boca zelenom, oker, paun plavom i crnom. Često se bira jedna boja, koja se koristi u prostoriji u raznim nijansama ili se nežne, pastelne boje kombinuju sa belim tonovima nameštaja.

Zidovi u bogato plavoj boji ili imperijal rojal nijansi nenametljivo odaju utisak francuskog stila, a dodavanjem bele na plafonu i na posebnim gipsanim radovima trenutno ćete postići željeni efekat. Za još jači utisak obojite kamin u belu boju tako da izgleda korišćeno. Prisustvo zlatne boje je prihvatljivo ako se ne pretera, jer onda enterijer može da izgleda kičasto.

U dizajniranju francuskog stila vrlo je bitan pravilno stilizovan nameštaj, u boji koja stvara utisak trošnosti. Dobar izbor je izrezbaren nameštaj ili nameštaj sa mekim, krivudavim siluetama i zanimljivim detaljima, kao i tapacirani komadi nameštaja sa cvetnim dezenom.

Prozori od poda do plafona su tipični elementi francuskog stila uređenja. Oni mogu da budu lep prizor, ako se pravilno dekorišu pomoću zavesa napravljenih od providnih materijala ili od teških svilenih zavesa ukrašenih resama.

Materijali poput svile, brokata ili baršuna uvek su dobar izbor za francuski stil uređenja doma. Takođe, imajte u vidu krojačke detalje, kao što su ukrasni nabori, delikatni vez i neobične trake. Posteljina s teksturom i obilje ukrasnih jastuka na sofi ili krevetu stvoriće prijatnu atmosferu, koja odiše elegancijom.

Za francuski stil enterijera tipični su detalji od kovanog gvožđa, poput ograda za stepenište, starinski sat, pozlaćeni ukrasi i okviri za slike ili ogledala, tapiserije, sveže cveće u kristalnoj vazi u punom cvetu.

 

Pročitano 3683 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci