Artnit

Utorak, 15 Septembar 2015 11:31

Kako uneti svetlost u mračne prostore doma Istaknut

Nedostatak prirodnog svetla je uobičajen u stanovima, podrumima i suterenima, kao i u prostorijama bez prozora, čiji su prozori sakriveni iza gustog prirodnog zelenila, ili okrenuti na severnu stranu. Ovi prostori predstavljaju jedinstvene izazove kada je u pitanju uređenje enterijera doma. Sa nekoliko osnovnih izmena i dopuna mogu se ulepšati i najmračnije prostorije u domu.

Zidovi u svetlijim nijansama odražavaju veštačko svetlo u sobi tako da prostor izgleda svetlije i veće. Bela boja je klasična opcija, ali je ponekad previše monotona, pa se kao idealne alternative preporučuju boje slonovače i krem. Pastelnim nijansama zidova, poput neba, nane, maslaca, breskve ili jorgovana stvara se sofisticiticiran, svetao izgled. Preporučuju se i sjajne boje za zidove ili tapete sa metalnim sjajem, koje povećavaju nivo osvetljenosti, a istovremeno sjajni zidovi deluju luksuzno i glamurozno.

Prozori i vrata treba da budu u nekoj od nijansi bele boje, a kvake visokog sjaja. Staklena vrata čine svaku prostoriju više otvorenom, a spoljna svetlost od obližnjih prostorija će takođe doći u prostoriju sa manje svetla. Idealna su drvena vrata sa dodatkom staklenih površina.

Rasveta je od vitalnog značaja u svakoj prostoriji, ali je posebno važna u prostoru u kome nedostaje prirodno svetlo. Bolji izbor je luster sa malim providnim abažurom nego klasični luster koji stvara velike senke po zidovima. Ali, nije dovoljan samo luster i rasveta može da bude različita, od dužih visećih, do lampi ugrađenih u same plafone, kao i različite kombinacije središnje rasvete sa dodatnim samostojećim i zidnim svetiljkama. Mogu se postaviti i manji izvori svetlosti iza nekog komada nameštaja ili predmeta, kao na primer iza sofe ili ukrasne keramičke saksije. Sijalice treba da budu jačeg intenziteta, a dobar izbor su one toplijeg, žućkastog sjaja.

Nameštaj koji nije masivan, svetlih tonova, naročito nijansi bele boje je dobar izbor za svaku tamniju prostoriju. Da bi se oživeo prostor uz ovakav nameštaj može da se doda zanimljiv dekorativni detalj u jarkoj boji, poput velike ukrasne saksije sa sobnom biljkom sa velikim zelenim listovima ili stočića. Takođe, beli nameštaj sa visokim sjajem može da odražava više svetla, posebno u manjim tamnijim prostorijama.

Ako nema puno prirodnog svetla u prostoriji, važno je da iskoristite ono što imate. Dajte prednost venecijanerima i trakastim zavesama toplih ili svetlijih boja u odnosu na klasične roletne ili šalone. Da bi se stvorio utisak veće dimenzije prozora, a time i više svetlosti ispred prozora treba staviti veće garnišne za zavese. Za klasičan, tradicionalan izgled stavite prozračne svetle zavese, koje će uneti eleganciju.

Ogledala reflektuju svetlost i smanjuju prisustvo senke, što vizuelno može proširiti sobu i učiniti svaki prostor većim i svetlijim. Da u potpunosti iskoristite svoje ogledalo, stavite ga nasuprot lampe ili ga fiksirajte tamo gde ima dovoljno svetlosti koja bi se odbijala od površine. Posebno su efektna veća ogledala koja podsećaju na francuske prozore oblikom i dimenzijama.

Umetničke slike, art printovi, posteri ili fotografije sa motivima bujne prirode, sunčanog letnjeg dana, plaže, mora ili jezera na kojima plove brodovi na zidovima upotpuniće bilo koji stil uređenja, ali i osvetliti tamniji prostor.

Dekorativni detalji i ukrasi od sjajnog metala, stakla ili porcelana u kojima se "ogleda" svetlost, poput šoljica, raznih posuda, vaza su uvek zanimljiva dopuna u svakom tamnijem enterijeru.

Korišćenje prirodnih elemenata za ukrašavanje tamne sobe takođe može da nadoknadi nedostatak prirodnog svetla. U mračnijim prostorima preporučuje se mnoštvo sobnih biljaka i zelenila, kojima je potrebno manje svetlosti. Biljke i cveće u saksijama jarkih boja, poput crvene, žute ili kobalta, ne samo da će ulepšati prostor, već će stvoriti osećaj svetlijeg prostora.

Pročitano 5822 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Juli 2020 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Kako uneti svetlost u mračne prostore doma