Artnit

Četvrtak, 28 Maj 2015 11:13

Dodavanje boja u vrtu Istaknut

Boja je jedan od osnovnih elemenata u dizajnu eksterijera doma, i od toga kako i koliko je uključena u uređenje vrta zavisiće u velikoj meri i lepota vrta. Ta boja može doći od cveća, lišća, kora, saksija, kanti za zalivanje, ukrasa, nameštaja, ograda, zidova, pa čak i umetničkih dela.

Od krokusa u proleće do hrizantema u jesen, cveće donosi stalnu boju u vrt. Boje cveća i listova biljaka stvaraju raspoloženje i stil. Monohromatske i pastel palete su suptilne i umirujuće, a kombinacija njihovih nijansi je najlakša. Osnovne boje su od vitalnog značaja i zanimljive. Kombinovanje komplementarnih boja dodaće mnogo boja u vrt.

Ograda ili zid u vrtu može biti više od obične pozadine. Tamnozelena ograda stvoriće osećaj šume. Ograda ili zid svetlijih boja stvara osećaj prostranosti, dok će oni u jarkim i kontrastnim bojama stvoriti osoben vizuelni efekat.

Sa obojenim svetlima je lako promeniti noćnu paletu u vrtu. Koristite ih da osvetlite staze, stepenice i oblasti za sedenje. Solarne svetiljke su vrlo efikasne i praktične, a istovremeno vizuelno zanimljive. Na primer, mogu da se instaliraju solarne svetiljke u obliku lala, koje će osvetliti prostor noću ili tamnije delove vrta u toku dana.

Iskoristite sve površine u vrtu za stavljanje zanimljivih komada. Jarko obojena riba napravljena od drveta, okačena o drvenu ogradu dodaće vedrinu, dok će palma od metala uneti tropski dašak. Jedrilice, sidra i jarbol su idealni detalji za ljubitelje mora.

Ukrasi su brz i lak način da se unese boja u vrt. Beli sto i stolice su fleksibilna pozadina za sudove, salvete i druge ukrase u boji. Njihova oprema se tako lako može promeniti tako da uvek odgovara sezoni. Ružičasti i crveni komadi su dobar izbor kada je vrt u cvetu u toku leta, a u narandžastoj i boji zlata za kraj leta.

Žardinjere i saksije mogu biti više nego samo držači za cveće, oni mogu da doprinesu šemi boja. Nabavite, na primer saksije u raznim jarkim bojama ili ih obojite tako da odgovaraju dekoru vrta. One neće umanjiti lepotu cveća, u stvari, one će doprineti njegovom prikazivanju i uneti vedrinu u prostor.

Obične zelene plastične kante za zalivanje su praktične, ali ne doprinose mnogo ambijentu vrta. Umesto toga, koristite kante jarkih boja ili sa obojenim ručkama. Pored toga što su zabavne i dekorativne, one se lakše pronađu kada ih ostavite usred zelenila vrta.

Mozaici u vrtu, u sredini ili na stazi unose uvek boje i stvaraju interesantan, dinamičan prostor.

Pročitano 3324 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 04 Novembar 2019 11:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Dodavanje boja u vrtu