Artnit

Sreda, 18 Mart 2015 12:08

Kako osvežiti stari nameštaj Istaknut

Uz malo kreativnosti i veštine stare komade nameštaja, koji su izgubili sjaj ili nisu više moderni možete da pretvorite u moderne i upečatljive komade. Sa malo boje nekim novim tkaninama ili tapetama možete da osvežite neugledni ormar, komodu, stočić ili stolicu, a vredne komade starog nameštaja otrgnete od zaborava i tako potpuno promenite izgled enterijera doma.

Da biste dobili nov izgled doma možete ponovo da ofarbate stari komad nameštaja. Ako je stara boja oštećena, treba je ukloniti pre farbanja fenom za boju, specijalnim hemijskim sredstvom ili šmirgl papirom. Za drvo postoji nekoliko vrsta boja: transparentne, akrilne, ekološke. Nanesite nekoliko tankih slojeva boje četkom ili valjkom, ali pre nego što ponovo farbate uvek sačekajte da se prethodni sloj dobro osuši. Da bi se dobio dodatni sjaj na kraju još jednom ili dva puta premažite lakom.

Beli komad nameštaja, kao jedan od glavnih ili samo kao akcenat u prostoriji može da ulepša ceo prostor. Bela boja je uvek dobar izbor, jer može da udahne novi život starim komadima nameštaja. Ali, uvek koristite sjajnu čistu belu boju, umesto mnogih drugih njenih nijansi, koje mogu učiniti da komad nameštaja izgleda nekako prljavo, a ne potpuno novo.

Jarke tople boje, kao što su narandžasta, žuta ili crvena će uvek dobro osvežiti stari nameštaj. Komoda ili stočić obojen u neku od ovih boja uneće vedrinu u svaki prostor.

Stare komade nameštaja možete da osvežite jarkim bojama, poput kraljevskoplave ili pastelnorezedo boje. Ove boje se dobro kombinuju sa belim površinama zida, ali i tamnijim podom.

Jednostavne drvene stolice mogu se obojiti u boje koje će se skladno uklopiti u prostor. Da bi se videla tekstura drveta treba ih izbrusiti, a zatim premazati prozirnom bojom ili lakom.

Stari nameštaj, koji je već postao monoton i neugledan može da se ulepša i osveži tapetama različitih dezena i boja, od reljefnih do sasvim glatkih, od pastelnih do veoma tamnih, kao i sa raznim motivima cveća ili prirode. Ceo komad nameštaja se može oblepiti tapetama ili koristiti kombinacija tapeta, boja i dezena.

Samo deo nameštaja, kao što su fijoke komode i vrata ormara ili njihova unutrašnjost i strane se mogu oblepiti tapetama. Tapete sa razigranim motivima, poput ptica i cveća stvoriće prijatnu atmosferu.

Tapaciranjem nameštaja, kao što su stolice, fotelje ili kauč mebl štofom, eko kožom ili nekim drugim materijalom stvaraju se zanimljiviji elementi za svaki prostor u domu. Raznovrsnost materijala i dezena, pruža mogućnost usklađivanja sa stilom uređenja dnevne sobe ili neke druge prostorije u domu.

Stari sto sa različitim, rasparenim stolicama može delovati veoma efektno. Ako su stolice presvučene tkaninom, promenite je i uskladite boje i dezene sa stilom uređenja prostorije. Tradicionalne, antičke trpezarijske stolice ne moraju da izgledaju monotono. Presvučene u svetle, jarke tkanine uneće vedrinu u trpezariju.

Pročitano 9015 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Kako osvežiti stari nameštaj