Artnit

Ponedeljak, 23 Februar 2015 12:15

Mediteranski stil uređenja kuhinje Istaknut

Mediteranski stil uređenja kuhinje je povezan sa jugom Evrope, naročito Francuske, Italije, Španije i Grčke i istovremeno se prepliće sa stilovima koji su popularni u kontinentalnim delovima ovog regiona. U mediteranskoj kulturi kuhinje su središnje mesto okupljanja, a jedna od karakteristika mediteranskog stila uređenja je što stvara osećaj topline i udobnosti u kuhinji. Ovaj stil je u svojoj osnovi jednostavan, lagan i funkcionalan.

Jarkoplava boja odražava spektakularne boje voda Mediterana i česta je na zidovima, kao akcenat ili čak na većim elementima u mediteranskoj kuhinji, kao što su kuhinjski kabineti ili ostrva. Peščane nijanse, kao što su žutomrka i bež, često stvaraju osnovu za dizajn mediteranske kuhinje, koji može da bude prožet jačim bojama na drugom mestu. Crvena, žuta i zelena boja se mogu dodati sa detaljima ili manjim elementima, kao što tepisi, zavese, staklo, korpe za skladištenje ili kao boja na delu nekog većeg elementa, kao što je na primer kuhinjsko ostrvo.

Najčešće korišćeni materijali u mediteranskoj kuhinji su prirodni. Za podove su dominantni kamen i drvo, ali se mogu alternativno prekriti i pločicama terakote. Podovi se često oblažu grubljim većim daskama drveta, koje se mogu lakirati ili obojiti u tanje ili deblje namaze bele boje. Parket kojim se oblaže pod je obično u svetlijim bojama da bi se stvorio svetao prostor.

Korišćenjem pločica u zemljanim tonovima za podove uz mozaik pločice na zidovima unosi se boja i stvara autentičan mediteranski izgled prostora. Na mozaicima se mogu prikazati scene morskih pejzaža, ribolova ili morskog života.

Retko se može naći mediteranska kuhinja bez kovanog gvožđa na vratima kabineta ili velikim metalnim lusterima. Gravirani vrhovi i drugi metalni detalji stvaraju zanimljiv izgled ove kuhinje.

Nameštaj u mediteranskoj kuhinji je praktičan, lagan, jednostavnih linija. Izrađen je uglavnom od kvalitetnog drveta, kao što je na primer borovina ili trešnja. Može da bude u prirodnoj boji drveta, ali i oslikan ili obojen u karakterističnim mediteranskim bojama. Dobro se uklapa i nameštaj izrađen od kovanog gvožđa ili pruća.

Tekstil koji se stavlja na nameštaj, kao što su na primer stolice treba da bude lagan i prirodan. Dobar izbor su svila i pamuk. Zavese su uglavnom svetle i od laganih prirodnih materijala. Ako se koristi tepih dobar izbor je manji, jednostavniji pamučni, skoro jednobojan.

Mediteransku kuhinju karakterišu arhitektonski detalji kao što su lukovi. Možete da stavite elemente kao što su ručke na kuhinjskim kabinetima ili slavine koje imaju vijugav izgled. Kružni neobičan prostor kuhinje ili zakrivljeno kuhinjsko ostrvo dodaće raskoš sa vintage dodirom.

Kada su u pitanju ukrasi i detalji za dizajn mediteranske kuhinje postoji dosta opcija. Mali kućni aparati poput miksera i tostera su sada dostupni u širokom spektru boja i mogu se lepo uskladiti sa mediteranskim dizajnom. Boje posuđa ili pribora za jelo daju osoben izgled.

Na zidne police možete da okačite vence belog luka i sušenih smokava, a posudu ispunjenu mediteranskim začinima, kao što su bosiljak, grančice origana i lovora stavite na sto ili policu. Saksije sa ovim začinima su uvek zanimljiv ukras u ovoj kuhinji.

Pročitano 4651 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Februar 2019 12:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Mediteranski stil uređenja kuhinje