Artnit

Ponedeljak, 09 Februar 2015 11:57

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja u istom prostoru Istaknut

U modernom enterijeru doma dnevna soba, trpezarija i kuhinja sve češće čine jednu celinu. U velikim prostorima to predstavlja zanimljivo estetsko rešenje, a u manjim postaje i potreba. Ako se napravi promišljeno odvajanje prostora na osnovu potreba svake oblasti stvara se lepo opremljen i veoma funkcionalni životni prostor.

Podelite prostor na sobe prema nameni i onda stvorite vizuelnu podelu između svake od njih. Ostavite malo otvorenog prostora između njih kao prolaz ili "hodnik".

Trpezarijski sto i zanimljiv luster mogu da označe prelazak između kuvanja i stambene zone. Da bi stvorili otvoreni raspored, stavite trpezarijski sto, ostavljajući prostor oko njega za lako kretanje, i postavite stolice u trpezariji tako da prate oblik prostora.

Trpezarijski sto može da odvoji mali prostor na dnevnu sobu i kuhinju. Ovaj sto zauzima minimalan prostor, jer je izgrađen na istom prostoru kao i zid koji je srušen.

Da bi stvorili zatvoren prostor, dizajnirajte više tradicionalno pomoću pregrade, dvostranih polica za knjige ili ormarića.

Prostor između kuhinje i trpezarije je idealan za šank, koji ih odvaja, a može biti mesto za dodatno skladištenje, jer u donjem delu šanka mogu da se ugrade police i fioke. Ako se dodaju stolice uz njega stvara se mesto za razgovor sa gostima ili članovima porodice, dok se pripremaju jela.

Izaberite jednu paletu boja za ceo prostor, koja će povezati dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju u jednu celinu. U ovoj paleti boja može da bude nameštaj, ukrasi, zidovi, pa čak i tavanica. Kolor šema inspirisana bojama prirode unosi toplinu i spaja ih neprimetno. Bela boja za sve zidove učiniće ovaj prostor većim. Možete i da obojite većinu zidova istom nijansom u sve tri celine i tako dobijete kompaktan prostor.

Za zanimljiviji izgled svakog izdvojenog prostora uvek su dobar izbor jedan akcenat zid ili neobičan dizajn. U prostorima gde arhitektonski detalji stvaraju specifične zidove, kao što je na primer pola zida između kuhinje i trpezarije ili plafona između dnevne sobe i ostatka prostora, koriste se skladne boje za opušteniji efekat, a iste boje za prozračniji utisak.

Svetlosni raspored ima veliki uticaj na povezivanje prostora. Prava rasveta može definisati svaki prostor i vizuelno ih razdvojiti. Za rasvetu izaberite isti stil ili slične opcije za ceo prostor. Na primer, stavite luster iznad trpezarijskog stola, podne lampe u dnevnu sobu, a luster sa jednom kuglom u kuhinju.

Pročitano 18486 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Februar 2019 11:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Dnevna soba, trpezarija i kuhinja u istom prostoru