Artnit

Sreda, 18 Juni 2014 14:10

Vrt - zanimljiva oaza za dečju igru Istaknut

Deca vole prirodne prostore koji imaju obilje mogućnosti za istraživanje, interakcije i učenje. Jedan jednostavan način da se poveća vreme koje će dete da provodi napolju je da se vrt učini privlačnim otvorenim mestom u eksterijeru doma. Postoji mnogo elemenata koji se mogu dodati u vrt da bi postao prostor gde dete voli da boravi.

Deca vole vodu i žele da je koriste u igri. Najlakši način da se doda voda u vrtu je da stavite fontanu ili unesete funkciju vode. To može da bude i lepa posuda napunjena vodom i obojenim kamenčićima, mali bazen ili vodoskok.

Ptice, insekti i druge životinje u vrtu će privući dete, a javiće se i radoznalost i interesovanje za svet prirode. Sađenje autohtonih vrsta drveća i žbunja sa Vašeg područja će pomoći u privlačenju prirodnog života. Ali, možete dodati i neke druge funkcije da bi Vaš vrt bio još atraktivniji za divlji svet. Sadite biljke koje privlače leptire i druge insekte, dodajte mali bazen ili pojilice i kućice za ptice, napravite jezerce za žabe ili ribice.

Deca vole skrivanja i tajna mesta. Možete da napravite kućicu, postavite šator, dodate sto i stolice u tihi ugao vrta, i tako stvorite privremeno utočište za njih. Ako je vrt veći možete da napravite njihov tajni put za šetnju ili vožnju biciklom.

Napravite mesta u vrtu, gde deca mogu da skaču, penju se ili se igraju loptom. Mali prostor za igranje u pesku, čak i mali sud sa peskom će biti posebno zanimljiv deci. Posadite drveće za penjanje, ili zasadite veće površine sa travom za trčanje i aktivne igre. Pejzaž sa stenama, trupci za penjanje, tobogan ili ljuljaška su interesantni elementi za decu u vrtu.

Dodajte nekoliko iznenađenja u vrt, čime možete da podstaknete decu na kreativnost. Možete da unesete neke elemente iz bajki, kao što su na primer vile i patuljci, ili da dodate umetnost, na primer skulpture ili mozaik.

Deca uče kroz igru. Planirajte nekoliko oblasti u vrtu koje će ih ohrabriti da pažljivo gledaju i razviju interesovanje za prirodni svet. Možete da zasadite jestive biljke u vrtu, biljke koje lepo mirišu, napravite putokaze za biljke dodate sunčani sat. Da bi podstakli interesovanje dece možete da posadite cveće jarkih boja ili koristite saksije u raznovrsnim vedrim bojama.

Pročitano 4317 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Vrt - zanimljiva oaza za dečju igru