Artnit

Petak, 13 Juni 2014 14:20

Šabi šik stil uređenja eksterijera doma Istaknut

Šabi šik (Shabby Chic) ili kako se često naziva "pohabani šik" je stil uređenja koji je sve popularniji. Prepoznatlljiv je po beloj boji i mekim pastelnim nijansama boja. Prostor koji je uređen u ovom stilu izgleda lagano i prozračno, odiše svežinom i romantikom. Šabi šik stil može biti dobar izbor za uređenje vrta, terase, balkona ili trema u eksterijeru doma.

Boje koje dominiraju su bela i razne kombinacije svetlih pastelnih tonova kao što su: svetloružičasta, svetloplava, boja mente, boja slonovače, bež, nežna siva.

Starinski ili pohabani komadi nameštaja "izguljeni" na uglovima, tkanine koje svojim izgledom podsećaju na starinske daju posebnu notu uređenju prostora u šabi šik stilu. Komadi od kovanog gvožđa, kao što je na primer sofa na rasklapanje i stari sto od drveta su dobar izbor. Sa starinskim ukrasima, kao što su buketi sušenog cveća ili pšenice, zarđali fenjer ili kristalni luster uneće se romantika starih vremena.

Nameštaj od pletenog pruća se dobro uklapa u manji prostor trema ili terase i balkona. Beli ramovi prozora, detalji u beloj boji kao što su saksije, cveće, činija, i bela boja na lampi, jastuku i prostirci unose prijatnu atmosferu.

Beli nameštaj od pletenog pruća, uz dodatak nekoliko jastuka pastelnih boja stvoriće udoban kutak za odmor u malom prostoru.

Sa nekoliko starih tepiha, nekoliko komada starog nameštaja sa malo oguljenom bojom i zanimljivim stolicama u pastelnoj plavoj boji ukrašenim jastucima sa cvetnim dezenom, i sa mnogo cveća u vazama stvorićete zanimljiv prirodan kutak na terasi ili balkonu.

Za potpuni osećaj topline u prostoru neizostavni su detalji, kao što su sveže cveće, venčić od suvog cveća, čajnici i šoljice, satovi, lusteri, lampice, svećnjaci i sveće. Jastuci, pokrivači i stolnjaci u pastelnim bojama ili sa cvetnim printovima, ručni radovi i čipke doprineće osobenom izgledu.

Šabi šik vrtovi su nastavak stila enterijera doma. Pošto su šabi šik enterijeri puni cvetnih printova i mekih pastelnih boja, ponovite ih na ogradi vrta redom - ruže, salvije i mačja trava.

Vrt u šabi šik stilu ima slobodnu formu. Dobar izbor su višegodišnje biljke, kao što su hortenzije i ruže. Nežne pastelne boje cvetova, poput ružičaste i boje lavande su čest izbor za ove vrtove.

Pročitano 14555 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Septembar 2019 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Šabi šik stil uređenja eksterijera doma