Artnit

Ponedeljak, 10 Februar 2014 16:45

Ulaz u dom Istaknut

Ulaz je često prva, najvažnija slika svakog doma i ostavlja značajan estetski utisak na posetioce. Istovremeno ulaz treba da bude u skladu sa arhitektonskim stilom kuće. Konceptom ulaza obuhvata se dizajn nadstrešnice, stepenište sa podestom, prikladna rasveta i eventualno, zelenilo.

Ulazna vrata doma imaju važne praktične funkcije, uključujući bezbednost i izolaciju, ali ulepšavaju i celo pročelje kuće. Ulazna vrata mogu biti puna ili zastakljena i izrađena od skoro svih raspoloživih materijala. Najčešće se mogu videti klasična drvena vrata, pvc ulazna vrata i protivprovalna ulazna vrata. Vrata od kovanog gvožđa, usklađena sa malom ogradom od istog materijala osim bezbednosti stvaraju zanimljiv vizuelni izgled prostora.

Staklo može da postane deo ulaznih vrata. Gravire, vitraži, ili metalni umeci na vratima, ili pored i iznad vrata stvaraju jedinstven vizuelni izgled ulaza.

Boja ulaznih vrata ne mora da bude jednaka boji zida ili da bude dopuna palete kuće. Vrata mogu da budu potpuno drugačije boje, one koja se ne pojavljuje na drugim mestima u eksterijeru doma. Kada se vrata oboje u živopisnu, ali prijatnu boju, dobro uklopljenu u ukupan spoljašnji dizajn kuće stvara se snažan vizelni efekat. Zanimljive boje cigle kuće dopunjuju njen vizuelni izgled.

Ulazna vrata treba da budu jasno naznačena, tako da posetilac odmah uoči glavni ulaz u kuću. To ne znači da glavni ulaz mora biti na uličnom pročelju, iako je tako u većini slučajeva. Ako je ulaz bočno, treba ga istaći stazom kroz vrt, tremom, nadstrešnicom ili zanimljivim puzavicama. Ruže penjačice ili bršljan na pročelju ističu ulazna vrata stvarajući zanimljiv prirodni okvir.

Staza ili stepenice koje vode do ulaznih vrata mogu se dopuniti pomoću cveća ili malih ukrasnih žbunova u saksijama ili drugim zelenim aranžmanima.

Svetla ispred kuće ne pomažu samo da se nađe ključaonica noću. Osim što obezbeđuju sigurnost mogu da budu zanimljiva i da naglase teksture cigle, gipsanog maltera, i drugih zidnih površina. Svetlost takođe može da se prostire i na dvorište i u okruženje, i kreira trodimenzionalni doživljaj za posetioce koji se približavaju.

Površina gde posetioci čekaju da se pozdrave ili uđu ima funkcionalne i estetske karakteristike. Otirači svih vrsta služe da se očiste cipele, ali stvaraju i psihološki prelaz od hodanja na otvorenom ka enterijeru doma.

Zvono, ručka na vratima, zvekir mogu da kreiraju neobičan izgled ulaza u dom. Saksije sa cvećem, bundeve i fenjer doprineće harmoničnom i toplom izgledu doma.

Na ulazu može da se stavi kućni broj, poštansko sanduče ili neki interesantni detalji u nijansama izabrane boje. Betonske žardinjere sa zelenilom okružene kuglama različitih veličina stvaraju osoben estetski sklad. Fenjeri sa obe strane vrata dopunjuju minimalistički uređen prostor ulaza kuće.

Pročitano 10543 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 20 Januar 2019 11:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ulaz u dom