Artnit

Četvrtak, 01 Avgust 2013 19:07

Ideje za uređenje male dnevne sobe Istaknut

Mnogi savremeni domovi imaju male dnevne sobe. Međutim, i mala dnevna soba treba da bude dobro dizajnirana, da ima stil. Ova soba izgledaće vizuelno veće, svetlije i zanimljivije uz malo mašte, kreativnosti i primene ideja dizajnera enterijera. Na taj način mala dnevna soba postaje prijatan i upečatljiv prostor u enterijeru doma koji je odraz stila vlasnika.

Nameštaj u maloj dnevnoj sobi treba da bude u proporciji sa njenom veličinom. Pošto je soba mala i nameštaj, kao što su fotelje, sofe, komode treba da bude manji, što će vizuelno učiniti da soba izgleda prostranije. Može na primer da se stavi klupa umesto klasičnog stočića za kafu.

Svetao nameštaj sa jednostavnim linijama stvara skladan, svetao i vizuelno veći prostor.

Komadi nameštaja, uključujući i trosede, fotelje, komode svetlije boje sa nožicama su dobar izbor za male dnevne sobe. Svetliji komadi nameštaja vizuelno ne izgledaju tako teški, a nožice daju nesmatan pogled ka podu, što čini prostor otvorenijim i vizuelno prostranijim.

Stočići od metala, pleksiglasa, stakla vizuelno zauzimaju malo prostora, dok tamni drveni stočići imaju suprotan efekat. Posebno površine stočića od pleksiglasa ili od stakla daju vizuelno utisak većeg prostora.

Uz plakare, posebno one visoke do plafona obezbeđuje se maksimalna funkcionalnost. U plakare se mogu ugraditi police za odlaganje stvari. Svetlija boja plakara vizuelno povećava prostor. Otvorene police ostavljaju mnogo prostora i pružaju mogućnosti za raznovrsne kombinacije boja i formi predmeta koji se stavljaju.

Često se zaboravlja da mala dnevna soba ima i vertikalnu osu. Stvari mogu da se rasporede u prostoru tako da podstaknu oči da se kreću naviše od nameštaja, i tako vizuelno povećaju prostor. Podne lampe, velike vaze sa visokim granama, zavese do poda, duga ogledala, vertikalno postavljene slike, osvetljenje ili stolovi sa višeslojnim aranžmanima su mogući izbor.

Ako sofa ili drugi komad nameštaja treba da dominira u maloj dnevnoj sobi obojite zidove u nijansu malo svetliju od tapacirunga. Oči će se kretati preko sobe, a neće se "lepiti" na sofi.

Mali prostor dnevne sobe izgleda zanimljivo sa manje boja, najbolje sa tri boje ili manje. Neutralne boje sa nijansama zelene i plave su idealne za mali prostor dnevnih soba. Hladnije boje, zelena i plava daju utisak većeg prostora, a neutralne boje na zidovima, tepisima i jastucima daju osećaj toplijeg prostora.

Monohromatska šema boja izgleda skladno i naglašava teksturu. "Goli" drveni podovi u svetlijim tonovima drveta stvaraju čist i elegantan izgled male dnevne sobe. Tamni podovi stvaraju suprotan efekat i utisak zatvorenog i skučenog prostora.

Da bi mala dnevna soba izgledala vizuelno veće i skladnije sve stvari koje nisu potrebne treba da se drže u drugim sobama. Stvari koje se koriste svakodnevno mogu se staviti na police, u fijoku ispod kreveta, u komodu iza sofe. Zanimljiviji načini čuvanja stvari su u korpama koje mogu da služe i kao sto, ili na stočićima koji imaju policu ili fioke za čuvanje knjiga, novina i drugih sitnica.

Pročitano 12203 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 22 Maj 2014 14:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Ideje za uređenje male dnevne sobe