Artnit

Utorak, 23 Juli 2013 20:08

Boje u spavaćoj sobi Istaknut

Spavaća soba predstavlja oazu opuštanja i odmora u domu. U uređenju spavaće sobe boja u najvećoj meri daje pečat njenom prostoru i definiše osećaj tokom boravka u njemu. Ona kreira osoben ambijent, ali utiče i na san.

Monohromatska osnova u spavaćoj sobi, kada su zidovi, plafon i pod obojeni u sličnim nijansama obično stvara ugodnu i prijatnu atmosferu. Boja se može uneti sa presvlakama, pokrivačima, jastucima ili sa živopisno obojenim delovima nameštaja.

Ne treba preterivati sa kombinovanjem više nijansi boja u spavaćoj sobi. Na primer, dobro je rešenje da se tri zida oboje u belo ili u neku svetliju boju, a jedan u boju po želji. Korišćenjem blažih varijanti te boje dobija se prijatan prostor.

Za unošenje živosti u spavaću sobu može se kombinovati više nijansi boja za zidove i plafon. Ipak, bolje je ne koristiti jarke nijanse za zidove, već upotrebiti smirenije tonove.

Neutralne boje - bela, bež, bleda nijansa zemlje, svetlobraon i oker stvaraju udoban i topao ambijent u spavaćoj sobi. Ove boje se dobro kombinuju sa drugim bojama.

Ako su zidovi i nameštaj bele boje, da bi se izbegla monotonija mogu se dodati detalji jarkih boja. Idealni su: jastuci, dekorativni elementi ili posteljina u jarkoj boji koji mogu lako da se menjaju. Bela boja se može "razbiti" ako se kombinuje uz na primer, parket, nameštaj ili uz neke nežne boje. Bele spavaće sobe sa primesama svetložute boje izgledaju vedro i svetlo.

Plava boja stvara umirujući efekat u spavaćoj sobi. Ona se uklapa i sa modernim i sa tradicionalnim stilom uređenja. Kombinovanjem sa belim i floralnim printom postiže se starinski izgled, a sa svetlim drvetom moderan izgled spavaće sobe. Za nešto življu atmosferu, odličan su izbor plavi zidovi sa nameštajem u zelenoj ili žutoj boji.

Nijanse ljubičaste boje, a posebno lavanda, jorgovan, violet deluju veoma smirujuće i opuštajuče. One stvaraju elegantan i sofisticiran ambijent u spavaćoj sobi.

Zelena boja podstiče osećanja harmonije i mira, i zato je uvek dobar izbor za spavaće sobe. Najbolje je da se zelena boja kombinuje sa drugim prirodnim tonovima, kao što su na primer braon, odnosno boja drveta koje stvaraju osećaj topline. Bledozelena boja nije loš izbor za detalje, pošto je istovremeno dinamična i umirujuća.

Tople boje često nisu dobar izbor za spavaću sobu. Narandžasta boja na primer, povećava napetost i ubrzava srčani ritam, dok žuta boja podstiče osećaj emotivne rastresenosti. Žarka nijansa žute boje je veoma jaka za spavaće sobe i može da smeta očima, ali svetložuta i "bebi žuta" stvaraju prijatan efekat. Ova boja dobro izgleda u kombinaciji sa ljubičastom, crvenom i zelenom.

Crvena je snažna boja koja potencira pokret i snagu, ali i senzualnost. Može da se koristi kao detalj u spavaćoj sobi, za jastuke, prekrivače, lampe. Dovoljno je i samo jedan zid spavaće sobe obojiti crveno, a dodatni efekat se postiže kombinovanjem sa crnim dezenima na jastucima, prekrivačima ili posteljini.

Ružičasta je smirujuća nijansa crvene boje. To je izuzetno ženstvena boja, pojačava romantiku i zato je interesantan izbor za spavaće sobe.

Pročitano 13133 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Decembar 2018 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Boje u spavaćoj sobi