Artnit

Ponedeljak, 01 Juli 2013 19:46

Fontane u vrtu i dvorištu Istaknut

Hiljadama godina fontane ukrašavaju vrtove i dvorišta. I u savremenim vrtovima i dvorištima fontane su zanimljiv, ali i osvežavajući detalj. Prskanje i žuborenje vode unosi život i pokret. Fontane privlače ptice i leptire i pretvaraju prostor u opuštajuću mirnu oazu.

Fontana treba da bude stavljena na mesto koje omogućava ljudima da uživaju u njoj. Ona se postavlja na istaknutom mestu oko koga se mogu staviti saksije, klupe ili baštenski nameštaj. Može da se postavi i blizu staze ili leje sa cvećem. Svojom bojom, oblikom i teksturom postaje upečatljiv vizuelni detalj u vrtu ili dvorištu.

Ako je vrt formalnog karaktera fontana se postavlja u njegov centar, najbolje gde se ukrštaju dve staze kako bi postala fokalna tačka. Leje sa godišnjim ili višegodišnjim cvećem, živa ograda ili saksije sa cvećem uvode mnogo raznovrsnih kolorističkih linija u ovaj prostor.

U velikom vrtu ili dvorištu može da se stavi velika fontana kao fokalna tačka, a mala kao akcenat u prostoru.

Ako je vrt neformalnog karaktera fontana može da se stavi u neki ugao ili uz stazu. Svrha fontane u neformalnom vrtu je da bude akcenat, a ne fokalna tačka. Na taj način naglašava se razigranost boja, oblika i tekstura u prostoru.

Fontana treba da prati temu vrta. Moderna fontana se ne uklapa u japanski vrt ili vrt u etno stilu, mermerna fontana u starinski vrt ili dvorište.

U etno vrtu fontana može da se stavi među raznovrsnim tzv. staromodnim cvećem, kao što su bele rade, hrizanteme, muškatle.

Fontana može da bude deo svake situacije ili događaja koji se odigrava u dvorištu ili u vrtu. Kombinovanjem sa cvećem i drugim biljkama stvara se poseban ambijent, romantični, za meditaciju, zabavu, druženje.

Fontana treba da bude usklađena sa proporcijama dvorišta ili vrta. Prilikom nabavke posebna pažnja treba da se obrati na pumpu za vodu. Postarajte se da imate pristup izvoru električne energije, a ako imate mogućnosti dobro je da se ugradi solarni izvor električne energije.

Pročitano 4241 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Maj 2019 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Fontane u vrtu i dvorištu