Artnit

Subota, 15 Juni 2013 19:41

Pergole - osoben detalj u eksterijeru doma Istaknut

Pergole su čest elemenat arhitekture vrta od renesanse u zemljama Sredozemlja, posebno u Italiji. I danas su veoma dekorativan detalj i imaju različitu namenu u savremenom vrtu. Mogu da budu mesto boravka, druženja, odmora, prolaz u vrtu ili samo potpora za biljke penjačice. Svojom formom i bojom stvaraju upečatljiv vizuelni šarm u eksterijeru doma.

Pergola može da služi kao prolaz iz jednog dela vrta u drugi. Ona ima funkciju odvajanja, ali i spajanja prostora vrta u skladnu celinu. Duge, uske pergole stvaraju dinamični vizuelni efekat, i mogu da usmeravaju pogled prema nekom zanimljivom elementu vrta, prema ulazu u vrt ili da vode iz jednog dela vrta u drugi. Izrađena kao zanimljiv, nadsvođen ulaz u vrt preko vrtne staze pergola je zanimljiv dodatak vrtu.

Ulaz u kuću, staze i prilazi ili ulazi u garažu mogu da budu biti prekriveni pergolom.

Pergola može da postane mesto za odmor u vrtu u prijatnoj hladovini biljaka penjačica.

Pergole mogu da se postave kao neka vrsta nadstrešnice, iznad mesta za sedenje i odmor u dvorištu ili vrtu. Postavljena pergola na već sagrađene terase ili verande uz kuću gradi spoljnu "sobu" za boravak u poluotvorenom prostoru. Ako je pergola vezana uz zid kuće, vizuelno proširuje unutrašnji prostor, stvarajući "sobu" na otvorenom.

Biljke se biraju zavisno od položaja i namene pergole u vrtu. Pri tome treba imati u vidu da neke biljke penjačice vremenom razviju vrlo veliku biljnu masu i prilično opterete konstrukciju pergole. Uz pergole koje se nalaze na južnoj strani treba zasaditi biljke penjačice koje će se brzo raširiti i dati gustu hladovinu. Uz pergole na severnoj strani mogu se posaditi i biljke nešto slabijeg rasta koje će svojim cvetovima i mirisom više biti ukras pergole nego zaštita od sunca. Pergola može da se ozeleni biljkama penjačicama, kao što je klematis koji bogato cveta tokom cele sezone. Za trajno zelenilo na pergoli biraju se neke od biljaka penjačica koje će i zimi zadržati svoje lišće, kao što su na primer razne vrste bršljana. Rast biljaka penjačica treba ograničavati povremenim orezivanjem da ne bi previše zatvorile prostor.

Oblik, boju i veličinu pergole treba uskladiti i sa ostalim elementima vrta, kao i sa stilom kuće uz koju se vrt nalazi.

Pročitano 8633 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Mart 2014 17:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Pergole - osoben detalj u eksterijeru doma