Artnit

Utorak, 30 Oktobar 2012 11:39

Narandžasta boja unosi vedrinu u dom Istaknut

Narandžasta boja je jedna od najtoplijih boja. To je boja puna života i optimizma, boja vatre i sunca. Ona nastaje od crvene i žute boje i ima pozitivne osobine obe boje, ali je manje intenzivna od crvene, zbog vedrine koju nosi žuta boja. Zato što je čulna boja, narandžasta se doživljava kao emocionalna, stimulativna, energična, živa i zabavna. U enterijer doma narandžasta boja unosi toplinu i energiju, stvara osećaj zabave, prosperiteta i vitalnosti.

Naučnici tvrde da narandžasta boja podstiče brži protok kiseonika u mozgu. Psiholozi takođe, naglašavaju njen značaj i ističu da pozitivno utiče na koncentraciju i formiranje stabilne ličnosti. Zbog toga se ova boja često koristi za radne sobe i dečje sobe.

Narandžasta boja je očaravajuća, ali se ne koristi često u enterijeru doma, pre svega zbog njene jačine. Ona se retko koristi kao čista boja za bojenje zidova ili dekorisanje sobe, zato što ta soba postaje isuviše svetla, isuviše topla, a njen ambijent nije opuštajući. Ali, kada je uravnotežite skladno ili koristite njene nijanse, narandžasta boja će dodati radost, stimulisaće i čak poboljšati atmosferu doma.

Soba obojena u narandžasto utiče pozitivno, jer olakšava komunikaciju, ublažava nervozu i podstiče apetit. Zato je narandžasta boja idealna za sobe u kojima se dešavaju neobavezna druženja i proslave svih vrsta, za sobe u kojima će prolaziti mnogo ljudi i za sobe gde se očekuje i želi aktivnost, kao što je na primer dnevna soba. Da bi oživeli prostor u dnevnoj sobi možete da nabavite samo detalje ili ukrase u narandžastoj boji. Na primer, dodajte narandžaste šare kao akcente na jastučićima, umetničkim slikama i drugim ukrasima.

Poznato je da narandžasta boja stimuliše apetit što objašnjava njeno korišćenje u restoranima i zato je dobar izbor i za trpezarije u domu. Neke od nijansi narandžaste boje koje podstiču apetit i pozitivno utiču na raspoloženje su breskva ružičasta, breskva bež, cvet kajsija, losos ružičasta kao i nijanse dinje, papaje ili kajsije.

Nijanse narandžaste boje su posebno dobar izbor za kuhinje jer stimulišu apetit i unose toplinu u prostor. Jaka narandžasta može biti dominantna boja, ali i odličan akcenat u kuhinji. Novi trendovi u dizajnu enterijera su kuhinjski elementi i pultovi za kuhinju, baš u boji pomorandže.

Dizajneri enterijera ne preporučuju narandžastu boju za spavaće sobe, kupatila, ulaze. Za ove prostore se uglavnom preporučuju prigušene boje zato što obično želimo da budu mirniji i opuštajući.

Nijanse narandžaste boje su tople i mogu biti odlične za hodnike, kao i za sve prostore u domu gde želite toplotu. Idealne su meke nijanse kao kajsija, losos ili breskva sve do nijansi kože.

U zavisnosti od nijanse narandžasta boja može dodati mnogo efekata bilo kom prostoru. Prava nijansa narandžaste boje će uvek naglasiti i dodati karakter prostoru. Treperava citrus nijansa narandžaste boje može oživeti sobu, dok njene tamnije nijanse bundeve ili ćilibara mogu da dodaju ljupku toplinu.

Da biste uspešno koristili nijanse narandžaste boje u uređenju doma, koristite njene nežnije nijanse, jer su mirnije i stvaraju prostor za odmor. Nežnije nijanse narandžaste boje, kao breskva su prijateljske, manje kitnjaste od crvenih nijansi, ali još uvek energične.

Da oživite prostor i unesete toplinu u dom, koristite narandžaste detalje i ukrase, cveće, vaze. lampe, stočiće, jastučiće, činije.

Pročitano 11886 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Januar 2020 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Narandžasta boja unosi vedrinu u dom