Artnit

Subota, 08 Juni 2013 19:27

Vertikalni vrtovi Istaknut

Vertikalni vrtovi su sve popularniji u savremenoj arhitekturi gradova. Mogu da se integrišu u fasadu zgrade ili unutrašnju prostoriju kao lep estetski detalj, koji prečišćava vazduh i oplemenjuje prostor. Za sve ljubitelje zelenila koji imaju mala dvorišta, samo terasu ili balkon idealni su vertikalni vrtovi.

Princip podizanja vrta u vertikalnu ravan je uglavnom isti.

Vreće sa zemljom na kojima su napravljeni prorezi kroz koje biljke rastu se učvrste žičanom mrežom ili drvenim letvama. Tu se mogu gajiti razne biljke, pa čak i povrće.

Vertikalno vrtlarstvo, može da bude izazovno, uz odgovarajuće instalacije. Za neke međutim, priprema vertikalne bašte može da bude suviše komplikovana, ili da nema materijala niti mogućnosti da se sve to nabavi i pripremi. Zidovi terase ili balkona se ipak mogu prekriti zelenilom i cvećem. Biljke mogu da se posade u specijalne zidne posude koje se jednostavno kače na zid. Posude različite forme, boje i veličine omogućavaju da se napravi zanimljiv mozaik koji će ukrasiti zid i stvoriti malu zelenu oazu.

Saksije sa biljkama mogu da se stave na zidne police. Puzavice mogu da se puste preko razapetih kanapa po zidu i postanu zanimljiv detalj koji pruža i hladovinu u letnje dane.

Najbolje biljke za vertikalne vrtove su guste, kompaktne, koje sporo rastu. Biraju se zavisno od svetlosti. Za sunčanu stranu su pogodne biljke tolerantne na sušu, dok su za zasenjeno mesto idealne biljke paprati. Kombinacija cveća i lišća u dijagonalnim redovima stvara zanimljive vizuelne efekte. Dobar izbor je i začinsko bilje. Izborom biljaka sa nizom različitih boja listova, čak i cvetića dobija se estetski efekat, ali i začin za kuhinju. Na primer, može da se zasadi bosiljak, nana, vlašac, majčina dušica.

Pročitano 4189 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Juni 2013 20:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Vertikalni vrtovi