Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 29 Oktobar 2012 11:48

Ljubičasta boja - za prefinjen i kreativan dom Istaknut

Ljubičasta boja nastaje mešanjem crvene i plave boje i istovremeno kombinuje spokojstvo plave sa uzbuđenjem crvene. Zato što nastaje mešanjem jake tople i jake hladne boje ljubičasta boja može da ima oba svojstva, i tople i hladne boje, u zavisnosti sa kojom bojom je više u kombinaciji. To je jedinstven kvalitet koji nema nijedna druga boja.

Ljubičasta boja simboliše mističnost, duhovnost, kreativnost. Ova boja ima posebno mesto u prirodi. Lavanda, orhideja, jorgovan, ljubičica, perunika, zumbul su suptilno, ljupko cveće različitih nijansi ljubičaste boje.

Ljubičasta je kraljevska boja, nešto što ne viđamo često u enterijeru doma. Ako se ipak koristi najčešće je to u njenoj bledoj formi, kao na primer nijansa jorgovana. Ljubičasta boja i njene nijanse ljubičica, jorgovan, lavanda nisu najpopularnije boje, ali su sigurno spektakularne boje u modernom dizajnu enterijera doma.

Ljubičasta boja može izgledati naporno i neodoljivo i zato je uvek bolje da se koriste njene nijanse jer tek onda postaje zaista sjajna boja za uređenje doma. Nijanse ljubičaste boje su odličan izbor za skoro svaki prostor u domu, od spavaće sobe do kupatila.

Bogata nijansa ljubičaste boje, kao grožđe, kao i njene svetlije nijanse, se mogu koristiti u trpezarijama za stvaranje sofisticirane i prijatne atmosfere. Posebno je dobra za južne sobe.

Elegancija nijanse šljive ili suptilnost nijanse grožđa, nijansa plavog paradajza ili boje vina mogu da stvore prijatnu, intimnu atmosferu i osećaj udobnosti u dnevnoj sobi. Ove nijanse dodaju izvesnu notu raskoši u ovaj prostor.

Ljubičasta boja se može koristiti u kuhinji kao jak akcenat, na primer ljubičasta italijanska keramika za zidove. Takođe, ljubičasta boja može biti dobra pozadina za bele i srebrne savremene aparate u kuhinji. Ova boja lepo izgleda u kuhinji pre svega zato što asocira na voće i vino.

Nijanse ljubičaste boje, posebno lavanda, mogu se koristiti u spavaćoj sobi i za zidove, tepihe, nameštaj, zavese ili jastučiće. Ona osvežava, čini enterijer mirnijim i stvara prijatan osećaj opuštanja.

Mala deca vole raznovrsnost ljubičaste boje. Ljubičasta soba pojačava dečju maštu, a posebno su dobre svetlije nijanse ljubičaste boje za dečje sobe. Uz detalje bele boje dobija se veoma svetao i čist prostor.

Smirene nijanse ljubičaste boje mogu da budu dobar izbor za kupatilo. Bilo koja svetla nijansa ljubičaste boje, kao jorgovan ili lavanda za zidove, stvoriće svežinu cveća u kupatilu i malu spa oazu.

Ljubičasta boja može biti korišćena u mnogo njenih različitih nijansi ili kao akcenat u enterijeru. Nijanse ljubičaste boje stvaraju osobene ambijente i specifičnu atmosferu u domu.

Tamnije nijanse ljubičaste boje, kao šljiva imaju više crvene i povezuju se sa vatrom strasti. Bogate i tamne nijanse ljubičaste boje dodaju luksuznost sobi. Tamnija ljubičasta nijansa može da se koristi za prostrane sobe, kako bi izgledale malo manje i intimnije.

Svetlije nijanse ljubičaste boje mogu biti dobar izbor za dnevne sobe, spavaće sobe i dečje sobe jer osvetljavaju prostor i čine ga većim. Svetle nijanse ljubičaste boje mogu i da akcentiraju tamno ljubičastu ili čistu ljubičastu boju. Svetlije nijanse, kao lavanda ili ljubičica stvaraju suptilan osećaj samoće i mira.

Da se doda sjaj i unese malo glamura u dom može da se koristi ljubičasta boja kao akcenat, jastuci, tepisi, staklarija ili drugi ukrasni detalji. Ovi akcenti stvoriće eleganciju i dodati upečatljivu notu kreativnosti prostoru u kome se koriste.

Pročitano 10776 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 02 Decembar 2012 10:54
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci