Artnit

Četvrtak, 22 April 2021 10:31

Bruno Paul - Fotelja Istaknut

Nemački arhitekta, ilustrator, dizajner enterijera i dizajner nameštaja Bruno Paul se prvobitno školovao za slikara, ali se ubrzo okrenuo primenjenoj umetnosti. Godine 1897. bio je suosnivač Udruženih radionica za umetnost i zanate u Minhenu, gde je 1900. godine dizajnirao Fotelju kao deo enterijera svoje lovačke kuće. Fotelja je posebno dobar primer jugendstil trendova u nemačkom nameštaju. Izraz jugendstil izveden je iz naziva avangardnog časopisa Jugend, osnovanog 1896. godine i koristi se za ekvivalent art nuva u državama nemačkog govornog područja. Danas se Fotelja nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Fotelja napravljena od brestovog drveta predstavlja primer jugendstil pristupa nameštaju sa svojim zakrivljenim rukohvatima, nogarama, sedištem i prečkama koje odražavaju estetsku privlačnost art nuva. Strane leđa se na vrhu protežu i šire i povezane su zakrivljenim komadom, a krivolinijska poprečna greda u centru prati i okreće gornji luk. Sedište je prekriveno crvenom presvlakom i odražava oblik leđa, stvarajući i vizuelni pokret i osećaj elegantne stabilnosti.

Rigorozni dizajn Fotelje odražava uticaj belgijskog slikara, arhitekte i dizajnera Henrija van de Veldea i japanskog stila nameštaja, iako je, kako primećuje muzej Orsej, njegova "strogost ublažena... hirovitom antropomorfnom notom: ovde krajevi naslona za ruke sugerišu stisnute pesnice".

Pročitano 1621 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Bruno Paul - Fotelja