Artnit

Subota, 27 Oktobar 2012 11:42

Plava boja unosi spokoj u dom Istaknut

Plava boja je boja spokoja, inspiracije. Ona deluje osvežavajuće jer asocira na morsku pučinu i vizuelno "hladi", stvara utisak otvorenog prostora. Ovo je magična boja, istovremeno smirujuća i inspirativna.

Plava boja je uvek u modi. Nijanse plave boje koje se koriste u uređenju doma se menjaju, ali ne značajno. Dizajneri enterijera je često koriste i zovu je sigurnom bojom za uređenje doma, "ziher bojom". U enterijeru doma najčešće se koristi monohromatska kolor šema, gde se kombinuju različite nijanse plave boje. Plava boja je posebno prijatna kada valerski podseća na boje iz prirode.

Neki ljudi ignorišu plavu boju, jer smatraju da ona dodaje hladnoću u ambijent. Međutim, postoji mnogo nijansi plave boje koje su umirujuće, daju utisak vitalnosti i specifičan izgled domu.

Plava boja se dosta koristi u dizajnu enterijera da "proširi" zidove sobe pre svega bojenjem zidova u svetloplave nijanse. Preporučuje se za male sobe, a posebno da se "rashlade" tople, sunčane sobe. Plavi podovi ili nameštaj mogu dati jasno "arktički osećaj" i svežinu prostoru.

Plavu boju najčešće srećemo u kupatilu, zato što asocira na vodu i svežinu. Nežna, suptilna plava boja je posebno dobar izbor za kupatilo. Takođe, često se koristi i tamnoplava boja u kombinaciji sa belim ili nežnim bojama zidova kupatila.

Za dečje sobe dobra je nežnoplava boja. Interesantne su i kombinacije različitih nijansi plave. Uz jake akcente crvene i žute boje dobija se neobično maštovit prostor dečje sobe.

Plava boja je idealna boja za spavaće sobe, pošto je energija ove boje umirujuća i pogodna za razvijanje duhovnosti. Za spavaće sobe obično se koristi svetloplava, a zidovi se boje u belo ili svetloplavo. Nijanse plave ili druge nežne boje koriste se za posteljinu.

Nijanse plave boje stvaraju različite karakteristike enterijera. Mornarskoplava boja na primer, je tamna autoritativna boja koja transformiše dosadne prostore u oaze odmora. Indigo nijanse plave boje kreiraju medijativno, spiritualno okruženje.

Unesite bar malo plave boje u Vaš dom pošto je energija plave boje vrlo umirujuća i duhovna. Koristite je, ali uvek s merom, kombinujte je sa drugim bojama. Za početak možete uneti samo neke detalje plave boje u Vaš dom.

Pročitano 2702 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Januar 2020 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Plava boja unosi spokoj u dom