Artnit

Petak, 26 Oktobar 2012 17:24

Žuta boja osvetljava dom Istaknut

Žuta boja asocira na svetlost, sunce, simboliše velikodušnost, plemenitost, mudrost. Žuta boja je i najradosnija, najsrećnija i najtoplija boja koja se koristi u dizajnu enterijera. Za nju se kaže da budi optimizam i radost, a psiholozi veruju da je žuta boja za ljude koji vode aktivan život i prilagođavaju se svakoj situaciji.

Žuta boja je oduvek bila klasičan izbor za dizajn enterijera. Vesela i prilagodljiva, ona je i danas veoma popularan izbor za enterijere domova. Uprkos njenoj popularnosti ona ima reputaciju "teške" boje, jer na nju mnogo utiče količina svetla koja ulazi u prostor. Tako se na primer, žuta boja može dramatično promeniti ako dosta svetlosti ulazi u prostor koji je njom dekorisan.

Zbog njenog reflektujućeg svojstva, kao i njene povezanosti sa suncem, žuta boja će osvetliti mračne i uske prostore, kao što su hodnici i sutureni. Posebno može stvoriti sjajan efekat u maloj sobi, da je osvetli  i da stvori utisak radosnog i sunčanog prostora.

Osnovni ton žute boje se retko koristi za uređenje enterijera doma, jer previše žute boje u sobi može uzrujati ljude. Nijanse žute boje se međutim, koriste dosta često u enterijeru. Blede nijanse žute boje se vide kao detinjaste i nevine. Ćilibar nijanse žute boje se doživljavaju kao ležerne i tople. Žive nijanse žute boje se vide kao aktivne, uzavrele i energične.

Veoma popularna nijansa žute boje je krem boja pošto je topla, ali nije snažna i više je prijateljska od potpuno bele boje. Krem boja nastaje mešanjem žute i bele boje i veoma je čest izbor za svaki prostor u domu.

Zlatna je veoma interesantna, blistava nijansa žute boje koja unosi notu raskoši u dom. Koristi se dosta u dekoraciji doma za ukrase kao što su lampe, vaze, ramovi za slike, ogledala, zlatni detalji.

Bež boja, nijansa žute boje je veoma popularna i dosta se koristi u uređenju doma. Dizajneri enterijera je zovu sigurnom bojom ili "ziher bojom".

Poznato je da žuta boja utiče na apetit i zato se često koristi u restoranima. Ona može biti dobar izbor i za kuhinju i učiniti je zabavnim i prijatnim mestom. Nijanse žute boje kao što su na primer, vanila, puter dosta se koriste u uređenju kuhinje. Ove nijanse žute boje asociraju na ukusnu hranu.

Svetložuta boja je dobar izbor za dnevne sobe u kojima se primaju gosti, jer podstiče komunikaciju i izražava dobrodošlicu. Posebno je dobra nijansa limun žuta boja koja poziva prijatelje i porodicu na okupljanje.

Veruje se da žuta boja stimuliše ne samo apetit, već i razgovore za stolom, zato su i njene nijanse kao krem i zlatna često prisutne u dekoraciji trpezarija.

Nežnije nijanse žute boje, kao na primer, buter mogu biti mirne i opuštajuće. Zato su i dobar izbor za spavaću sobu.

Svetle nijanse žute boje deluju prijatno i privlačno i poželjne su u prostorima gde se duže zadržavaju deca. Topla žuta boja je radosna i razigrana boja posebno za dečju sobu.

Tamnije nijanse žute boje, kao šafran i suncokret često se koriste na ramovima prozora i vrata.

Da dodate zrak sunca Vašem domu, počnite sa žutim ukrasima, zavesama, jastucima, slikama, cvećem ili možda sa malom stolicom ili dekorativnim paravanom.

  

Pročitano 3394 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Januar 2020 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Žuta boja osvetljava dom