Artnit

Ponedeljak, 18 Februar 2013 22:20

Rasveta u dnevnoj sobi Istaknut

Dnevna soba daje utisak o dizajnu enterijera doma. Ona ima i više funkcija koje zahtevaju različito osvetljenje. Rasveta dnevne sobe je zato bitan elemenat funkcionalnog i estetski oblikovanog enterijera dnevne sobe.

Postavljanje centralne rasvete u dnevnoj sobi je veoma praktično rešenje. Efektan luster, diskretna plafonjera ili neki drugi elemenat daje uvek željeni efekat, a to je jaka osvetljenost prostora. Osim toga to može da bude uvek i veoma dekorativan detalj u dnevnoj sobi. Centralno svetlo se najčešće postavlja na plafon. Ako je plafon spušten najbolje je da se koristi ugradna rasveta i to širokougaona spot-svetla.

Već nekoliko godina u trendu su ogromni HHL lusteri za dnevne sobe koji su izrađeni od običnog i dekorativnog stakla, kristala, metala, plastike ili papira i u različitim stilovima.

Pojedinačne ambijentalne celine u okviru dnevne sobe mogu se osvetliti podnim ili stonim lampama.

Za klasičan izgled dnevne sobe stavite par lampi, koje su skladne na stočić. Ako ne volite da lampe stoje tako simetrično, stavite ih na stočiće u različite delove sobe. A, ako volite neobičan izgled sobe onda nabavite lampe različitog dizajna.

Podne lampe su odlične za dodavanje svetla kada nema dovoljno prostora na stolu za njih. One se često stavljaju u uglove, ne zahtevaju mnogo prostora, i odlične su za osvetljavanje "nezgrapnih" mesta u dnevnoj sobi. Moderne podne lampe često liče na umetnička dela i posebno akcentuju prostor u dnevnoj sobi. One su veoma funkcionalne, jer može da se podesi ugao i jačina svetlosti ili da se kombinuju sa drugim rasvetnim telima.

Zidne lampe su odličan izbor za dodavanje ambijentalnog svetla u dnevnu sobu. One izgledaju vizuelno dopadljivo kada se stave sa obe strane ogledala ili sa umetničkom slikom. Iako su uvek divan akcenat u prostoru, one verovatno neće biti dovoljan izvor svetla u dnevnoj sobi, i zato je uvek potrebno još neko rasvetno telo.

Pomalo zapostavljene zidne i stone lampe opet su našle mesto u savremenim enterijerima domova i to kao glavni svetlosni objekti, a najčešće u kombinaciji sa LED rasvetom integrisanom na plafonu. Njihovo prigušeno osvetljenje u kombinaciji sa zanimljivim tapetama i modernim nameštajem u dnevnoj sobi, deluje romantično i pomalo neobično, a pre svega moderno.

Rasveta dnevne sobe pruža najviše kreativnih mogućnosti. Idealno je da se koriste različiti tipovi osvetljenja da bi se dobili zanimljivi svetlosni efekti u prostoru.

Možete da se poigrate sa efektima koje će stvoriti lampe različitog tipa i oblika, jačine i boje svetlosti.

Zanimljivi svetlosni efekti u prostoru dnevne sobe dobijaju se ugradnjom rasvete u plafon, pod ili elemente nameštaja. Posebno je zanimljiva rasveta sa direktnim i indirektnim odsjajem za moderan stil uređenja dnevne sobe.

Svetlosni efekti za moderan enterijer dnevne sobe postižu se i sa rasvetom akvarijuma, staklenih pregrada, svetlećih panoa u prostoru.

Rasveta dnevne sobe pruža velike mogućnosti za kreiranje novog vizuelnog izgleda dnevne sobe uz relativno malo ulaganja.

Ako želite kombinaciju osvetljenja za rad i ambijentalnog osvetljenja koristite podne lampe, stone lampe i možda jedno osvetljenje na plafonu. Budite sigurni da ima dovoljno svetla za prostor za čitanje, i takođe koristite svetlo da bi skrenuli pažnju na neočekivana ili specijalna mesta u dnevnoj sobi.

Veoma je bitno da rasveta bude u skladu sa stilom uređenja dnevne sobe. Na primer, uz rustičan ili klasičan enterijer nije skladna isuviše moderna rasveta. Možete samo da stavite jedan pažljivo odabran detalj u enterijer dnevne sobe.

Imajte u vidu da rasveta može vizuelno prostor da učini manjim ili udobnijim. Kada je lampa usmerena direktno ka plafonu i ka sva četiri zida, soba izgleda znatno veće. Različiti uglovi pod kojima svetlost pada utiču i na teksturu, pa i boju tkanine i zidova.

Pročitano 10996 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 18 Decembar 2018 12:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Rasveta u dnevnoj sobi