Artnit

Subota, 12 Januar 2013 23:56

Uređenje hodnika u domu Istaknut

Hodnik stvara prvi utisak kada se uđe u dom. Zato ne zanemarujte uređenje hodnika, jer on zaslužuje uređenje kao i svaka druga soba u domu, a to je ujedno i način da se doda lični pečat domu i kreira atmosfera dobrodošlice. Uređenje hodnika može da bude izazov, posebno zbog toga što je to uglavnom mali prostor.

Čest problem u hodnicima je nedostatak prirodnog svetla, pošto su obično ulazna vrata jedini izvor svetlosti, a ona, naravno, nisu uvek otvorena. Rasveta mora da bude jaka i da osvetli ceo prostor. Niz blistavih reflektora može da uvede u dom, a led svetla mogu da stvore interesantnu atmosferu. Zidne lampe ili luster mogu da budu lep detalj, ali oni stvaraju i prijatan ušuškan ambijent.

Hodnik je idealno mesto za dodavanje boje. Jednostavna promena boja koje dominiraju u hodniku može da stvori sasvim nov izgled prostora. Izaberite boju koja se slaže sa ostatkom doma, a posebno sa dnevnom sobom u koju se najčešće primaju gosti. Hodnik ofarbajte nekoliko nijansi tamnije od zidova dnevne sobe ili koristite življe boje od sofe ili ukrasnih jastučića. Življe boje zidova mogu da pojačaju osobenost tog prostora. Da bi se prostor učinio vizuelno većim, ofarbajte zidove u svetlije boje. Ako se zidovi ofarbaju u belu ili neku drugu svetlu boju, stavite svetliji tepih, prostirku ili postavite svetli laminat da bi prostor izgledao svetlije. Uvek su dobar izbor za zidove i tapete, posebno one sa zanimljivim dezenom, ali ne previše šarenim ili tamnim.

Ogledala u hodniku stvaraju iluziju većeg prostora odbijanjem svetlosti i reflektovanjem izgleda prostorije. Jedno veliko ogledalo na zidu može da stvori utisak šireg hodnika, ali i da prostor učini vizuelno zanimljivijim.

Zidovi se mogu pretvoriti u zaista upečatljiv deo hodnika, ako na njih stavite nekoliko umetničkih slika ili fotografija. Za visoko otvoreno stepenište dobar izbor su veća ulja na platnu, dok je za manji prostor mnogo bolja grupa od malih do srednjih veličina slika. Ako je hodnik manji stavite samo tri do četiri slike ili fotografije iste veličine u sličnom ramu. Na zid možete da stavite i zidni sat, deo za odlaganje ključeva ili zanimljiv art print.

Opremanjem hodnika dodatnim elementima, posebno ormarićima može osim praktične funkcije da da prostoru veoma upečatljiv oblik. Ako imate veći hodnik možete da ga opremite delovima nameštaja u kojima ćete odlagati neke stvari i većim cipelarnikom. Ukoliko cipelarnik nema dodatni deo za kačenje kaputa postavite letvicu sa nekoliko kuka na koje mogu da se okače.

Ako dodatni ormarići nisu izvodljivo rešenje, jer je prostor previše uzak, dobra alternativa su uzan stočić ili polica. Zavisno od veličine prostora u hodnik se mogu postaviti police za knjige ili ukrasne predmete ili stočić sa policama ili vešalicom iznad njega. Na stočić ili policu možete da stavite slike ili fotografije, sobnu biljku, vazu sa svežim cvećem, knjigu, stonu lampu ili neki drugi zanimljiv ukras.

Prostor hodnika može da se oživi i malim detaljima. Stavite sobne biljke kojima odgovaraju uslovi u hodniku. Možete da stavite i jednu veliku vazu sa nekoliko krupnih cvetova u ugao ili manju vazu sa cvećem na stočić. Koristan, ali i lep detalj, može da bude držač za kišobrane ili stolica.

Za duži hodnik klupa ili sofa za sedenje ne samo da olakšava obuvanje, već i vizuelno čini prostor lepšim. Na sofu možete da stavite i ukrasne jastučiće, a prostor dopunite vazom sa svežim cvećem, ogledalom ili drugim interesantnim detaljem i dobićete mali prijatan kutak u domu.

Za hodnik su najpraktičnije keramičke pločice, jer se lako čiste. Naravno, dobar izbor uvek su i parket na koji se može staviti interesantan manji tepih ili staza, ali i laminat. Da bi se stvorio vizuelni utisak svetlijeg i šireg prostora opredelite se za svetlu boju poda, a ako želite da naglasite njegovu širinu stavite uz zidove drvene lajsne.

Pročitano 5447 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 Januar 2013 23:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Uređenje hodnika u domu