Artnit

Ponedeljak, 24 Decembar 2012 21:57

Novogodišnja dekoracija u domu Istaknut

Novogodišnja dekoracija dodaje boju i radost domu i stvara prazničnu atmosferu. Većina novogodišnjih ukrasa i dekoracija traje vekovima i može se i danas prilagoditi svakom domu. Inspiraciju za dekorisanje doma možete naći u svojim najlepšim uspomenama iz detinjstva ili na ulicama, u prodavnicama i šoping molovima, kod suseda ili prijatelja, ali i u svom domu naravno.

Najpoznatiji simbol Nove godine je novogodišnja jelka. Jelka simboliše život koji se nastavlja i najavljuje dolazak proleća, bogatstvo prirode, svetla, anđele i svetlost na kraju puta. Novogodišnja jelka, veštačka ili prava postavlja se u domu kao centralna tačka novogodišnjeg dekora.

Prva veštačka jelka, od plastike, napravljena je oko 1880. godine u Nemačkoj, da bi se sačuvale prave jelke. Međutim, mnogi ljudi, bez obzira na apele da kupuju plastične jelke ne žele da se odreknu pravih, uglavnom zbog njihovog mirisa koji je karakterističan za novogodišnje praznike, plastična jelka jednostavno ne miriše.

Novogodišnji ukrasi se pojavljuju u XVI veku u Nemačkoj. Šećerni štapići, medeni kolači i drugi slatkiši su korišćeni kao novogodišnji ukrasi. U XVIII veku i druge vrste novogodišnjih ukrasa postaju popularne, kao što su glazirani papir, papir u boji, bombone, orasi, kolači, suvo grožđe i voće. Sve to je bila radost za decu i simbol blagostanja.

Još pre trista godina, staklene kugle su bile korišćene kao novogodišnji ukrasi. O nastanku ovih ukrasa postoji priča o Nemcu, koji je radio kao duvač stakla. On je bio siromašan i tužan, jer nije imao ništa čime bi ukrasio jelku i obradovao svoju decu. Duvajući staklo dosetio se kako bi mogao staklene kugle da iskoristi za ukrašavanje. Napravio ih je i okitio jelku. To se svidelo njegovoj deci, ali i drugima. Danas se za ukrašavanje koriste kugle od tanke plastike ili stakla različitih boja, veličina i oblika.

Ukrašavanje novogodišnje jelke svećama počinje još u XVI veku u vreme kada je jelka prvi put uneta u dnevni boravak. Danas se često koriste električne sveće. Sveće simbolizuju život i radost u tamno doba.

Šljokice su izumljene 1610. godine u Nemačkoj i bile su napravljene od pravog srebra. Danas su šljokice neizostavan deo novogodišnje dekoracije doma. Šljokice stvaraju čarobnu prazničnu atmosferu i unose raznovrstan kolorit i sjaj u dom.

Novogodišnje dekorisanje se ne može zamisliti bez malih svetlećih sijalica koje je prvi put 1882. godine, upotrebio Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona. Sijalice se mogu postavljati u nizu i blizu prozora ili pored ili na jelki. Njihove različite boje, kao i treperavost daju čaroban izgled prostora.

Čest detalj u novogodišnjem dekorisanju su venčići od grana bora ili jelke koji su se koristili još u XVI veku u Nemačkoj. Ovi venčići se mogu ukrasiti raznim ukrasima, kuglama, igračkama, slatkišima, voćem, šišarkama. Stilovi tradicionalnih venaca variraju od neformalnog do elegantnog. Ovaj lep novogodišnji ukras može stajati u sobi ili na ulaznim vratima doma gde će najavljivati dobrodošlicu.

Novogodišnji pokloni koji se stavljaju ispod jelke takođe, su jedan divan deo svake novogodišnje dekoracije. Veruje se da će ukoliko poklon sačeka darovanog 1. januara ujutru ispod jelke, darovanom cela godina biti puna lepih iznenađenja. Neki smatraju da je efekat poklona još veći ukoliko ga za one koje volimo, sami pravimo.

Osim tradicionalnih boja, crvene i zelene boje u dekorisanju doma koriste se i zlatna, srebrna, ali i mnoge druge netradicionalne boje. Korišćenje raznih kombinacija boja stvara prijatna i intimna osećanja u domu, dok se korišćenje monohromatskih boja koristi više u savremenom dekorisanju doma.

U mnogim porodicama, novogodišnji ukrasi se prenose sa generacije na generaciju. Međutim, svake godine, nove dekoracije zamenjuju stare. Ako želite da osvežite stare novogodišnje ukrase, svake godine možete da menjate temu dekorisanja svog doma za novogodišnje praznike. Jedne godine, možete odabrati kao temu novogodišnje dekoracije doma Deda Mraza, već sledeće godine, možete odabrati zimski pejzaž kao inspiraciju.

Pročitano 3753 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 Mart 2014 18:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Novogodišnja dekoracija u domu