Artnit

Petak, 19 Oktobar 2012 08:15

Bela boja - za svež, čist i svetao dom Istaknut

Bela boja je u teoriji predstavljena kao skup svih boja. To je boja svežine, čistoće i povezuje se sa zdravljem. Sa druge strane može biti prazna, sterilna i hladna.

Bela boja se dosta koristi u savremenim enterijerima svih stilova jer je savršena za sve dekoracije i kombinacije. Ona je prikladna za svaki stil, kako za tradicionalan, tako i za moderan ili neki između.

Bela boja je dobar izbor za enterijer doma jer daje čist, svetao, svež izgled prostoru. Nažalost, ova boja ponekad može da bude veoma teška za uređenje doma, posebno ako se ne koristi ispravno. To je veoma kompleksna boja za svakog ko želi da je koristi u uređenju doma i ako nije naglašena nekim svojim različitim nijansama ili drugim bojama može stvoriti dosadan, monoton dom.

Bela boja je najpopularniji izbor za zidove doma. Često se bira za svaku sobu zato što se vidi kao potpuno neutralna i sigurna boja. Zidovi obojeni u belo osvetljavaju i kreiraju iluziju šireg prostora. Bela boja otvara male prostore i zato će mala soba obojena u belo vizuelno biti proširena. Velikim prostorima koji su namešteni bela boja donosi koheziju. Takođe, bela boja je najčešći izbor i za plafone zato što povećava odbijanje svetlosti.

bela-boja-sto

U dizajnu enterijera bela boja se vrlo često koristi za stolariju, prozore i vrata. Tada daje svež završni pečat enterijeru doma.

bela-vrata

Bela boja se može koristiti u dizajniranju svakog prostora u domu. Najčešće se koristi u kupatilima, posebno onim u kojima nema dovoljno prirodnog svetla. Ako koristite čistu belu boju za zidove kupatila onda koristite kao akcente peškire i detalje u boji.

belo-kupatilo

Bela boja se oduvek koristi za dizajniranje enterijera kuhinja, zbog toga što naglašava njen čist izgled. Koriste se i suptilne bele teksture za radne površine, prostirke ili drvene podove u kuhinji da bi se naglasila čistoća i svežina prostora. Dobra stvar sa belom kuhinjom je i ta što možete dodavati bilo koju boju. Akcenti u kuhinji mogu biti ne samo hrana već i raznobojni tanjiri, kuhinjske krpe, sobne biljke.

bela-kuhinja

U dnevnoj sobi bela boja je sjajan izbor za nameštaj. Bela sofa i bele fotelje zaista će dodati eleganciju prostoru. Takođe, možete koristiti belu boju za tepihe ili zidove u dnevnoj sobi. Ako su zidovi obojeni u belo treba obratiti pažnju na unikatne oblike, teksture i karakteristike svih sadržaja. Svetli jastuk, vaza sa cvećem ili slike na zidu mogu "razbiti" monotoniju belog u dnevnoj sobi.

bela-dnevna-soba

U zavisnosti od boje koja se doda kao pigment beloj boji varira i karakter prostora. Uz malo plave ili sive boje ambijent je ledeno hladan. Sa oker ili narandžastom bojom prostor dobija na toplini. Nijanse bele, kao krem odlično se kombinuju sa drugim mekim nijansama boja kao što su terakota, siva, plava, žuta da bi se dobio prijatan prostor.

Izbor nijanse bele boje je veoma bitan. Ako koristite belu boju budite sigurni da se njene nijanse slažu. Ne koristite tople nijanse bele boje sa njenim hladnim nijansama. Za svež, moderan izgled doma koristite sjajnu belu boju ili njenu hladniju plavkastu nijansu.

bela-sofa

Bela boja je odlična boja za dekorisanje doma, ali ako je koristite pravilno, jedinstveno i štedljivo. Imajte u vidu da ona može biti naporna za oči zato što reflektuje svetlost. Zbog toga izaberite različite nijanse i teksture bele boje za dekorisanje doma i dodajte mnogo akcenata drugih boja.

Da bi uneli svežinu u dom koristite bele ukrase kao što su grnčarija, vaze, tanjiri, činije, šolje, cveće. Koristite belu boju umereno da bi stvorili osećaj otvorenosti u svakom prostoru.

belo-posudje

Pročitano 3722 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 28 Maj 2017 11:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Bela boja - za svež, čist i svetao dom