Artnit

Nedelja, 27 Novembar 2022 12:16

Simbolika kondora Istaknut

Alehandro Obregon - Kondor Alehandro Obregon - Kondor

Kondori žive u visokim oblastima, poput planina Anda u Južnoj Americi. Zato što mogu da hodaju po zemlji i plivaju u moru kao što to čine ljudi, ali imaju i sposobnost da se vinu visoko u nebo simbol kondora se često povezuje sa slobodom. U mnogim andskim kulturama kondor se smatra simbolom večnog života, moći, snage i zdravlja, a zato što mogu slobodno da lutaju zemljom i nebom simbolizuju vezu između neba i zemlje. Prema drevnom verovanju, kosti kondora, kao i njegovi drugi organi imaju lekovita svojstva.

Inke su kondora smatrale svetom životinjom i simbolom snage, inteligencije i uzvišenosti. Gledajući ga kako leti tako visoko, nazvale su ga ApuKunter, što na njihovom jeziku znači nosilac molitava bogovima. Zbog sposobnosti letenja i letenja na velikoj nadmorskoj visini, verovali su da je most između ljudi i božanskog sveta, glasnik bogova i nosilac dobrih i loših vesti ili predskazanja. Bio je povezan s ponovnim rođenjem ili promenom ciklusa i smatrali su ga odgovornim za izlazak sunca svako jutro, jer ga je svojom snagom, energijom i letom mogao podići preko planina. Verovalo se i da je besmrtan jer je prema mitskom verovanju kada je ostario i izgubio snagu sedeo na vrhu u planinama, prekrstio krila, podigao noge i pustio da padne. Ali, njegova smrt je bila simbolična jer se vratio u gnezdo i planine i počeo novi život.

U andskoj mitologiji kondor je bio povezan sa sunčanim božanstvom i verovalo se da je vladar gornjeg sveta. Za narode Anda kondor je simbol zdravlja i snage. Andski kondor je deo nacionalnog nasleđa država Južne Amerike i pojavljuje se na nacionalnom grbu i zastavama Kolumbije, Čilea, Bolivije, Argentine, Perua i Ekvadora.

U kulturama starosedelaca u Južnoj Americi kondor je bitan simbol. Za Kečue i Ajmare kondor je simbol neba i često je zastupljen u plemenskoj umetnosti. Mapuče nazivaju kondora kraljem ptica i veruju da on oličava četiri glavne vrline mudrosti, pravde, dobrote i vođstva.

U područjima poput Tibeta i Irana postojao je običaj ostavljanja mrtvih za kondore, nazivan nebeskom sahranom. Bila je to vrlo časna tradicija jer kondor donosi obnovu. Egipćani su kondora smatrali simbolom zaštite i nege i zato prikazi egipatske boginje rođenja Nekhbet često uključuju kondore. Druga boginja rođenja, Mut ima kondora kao svog ličnog poznanika. Grčko-rimska legenda govori da se Saturn, bog pravde i snage, vozio na kondoru. Bog sunca i proroka Apolon takođe ga je smatrao svetim.

Američki Indijanci su smatrali da kondor predstavlja četiri vrednosti - dobrotu, pravdu, vođstvo i mudrost. Verovalo se da je mogao da raširi svoja velika krila da sakuplja oblake i oplodi zemlju kišnicom. Indijanski iscelitelji su nosili kondorovo perje u svojim ritualima lečenja.

Pročitano 1394 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika kondora