Artnit

Petak, 27 Decembar 2019 11:31

Simbol labuda u keltskoj kulturi Istaknut

Labud kao motiv na keltskoj keramici Labud kao motiv na keltskoj keramici

U keltskim tekstovima labud je najspominjanija ptica. Postoje mitovi i legende o labudu, a on je bio sveta životinja za Kelte. Povezivan je sa keltskim božanstvima i pojavljuje se kao simbol prolaznosti i simbol veze sa drugim svetom i unutrašnjeg mira, lepote i moći. Sa drugim vodenim pticama krasili su brojne verske artefakte, uključujući mnoge male statue i maske.

U keltskoj tradiciji labud je povezivan sa božanstvima lekovite vode i Sunca. Verovalo se da labud menja oblik, može poprimiti ljudski oblik i savladati elemente vode, zemlje i vazduha. Uvek se mogu prepoznati po zlatnom ili srebrnom lancu koji im visi oko vrata. Kelti su verovali da su različita božanstva uživala u putovanjima po svetu prerušena u labudove, koji su obično putovali u paru, povezani zlatnim ili srebrnim lancem. Videti ga na jezeru noću smatralo se vrlo nesrećnim znakom jer bi to mogla biti veštica.

Simbol labuda je povezivan sa muzikom, ljubavlju, čistotom i dušom. Čista bela boja labuda učinila ga je simbolom svetlosti i sjajnog Sunca i reflektivnog Meseca. Za njih je labud božanstvo Sunca, mistično ali dobroćudno. U keltskom mitu, par labudova je upravljao sunčevim brodom preko neba.

Labud je bio sveta životinja za druide, sveštenike u keltskom društvu. Za njih je on prestavljao dušu. Kelti su verovali da su labudovi bili vodiči duša preko Mlečnog puta pri rođenju i opet u smrti, kada pomažu da čovek putuje u Drugi svet. Verovalo se i da većina nebeskih bića koja svraća na Zemlju uzima labudov oblik.

Labud je bio i sveta životinja pesnicima koji su bili poznati po imenu bardi. Pesnici su često nosili svečane ogrtače od labudovog perja, kako bi im omogućili da kontaktiraju svoju muzu.

Pročitano 2076 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbol labuda u keltskoj kulturi