Artnit

Utorak, 10 Septembar 2019 11:00

Simbolika bele mačke Istaknut

Tsuguharu Foujita - Bela mačka Tsuguharu Foujita - Bela mačka

Od davnina je u mnogim zemljama bela mačka simbol sreće, vrline i dobrobiti. Pošto se smatra da su bele mačke stidljive i smirene, često se kaže i da su simbol tolerancije i kontrole i da će ljudi koji imaju bele mačke verovatno na najbolji mogući način izdržati surovost života. U nekim zemljama je međutim, susretanje sa belom mačkom na putu simbol problema i nevolja.

Kralj Osorkon II iz dvadeset druge dinastije starog Egipta je svečano postavio belu mačku u hram u Bubastisu u Donjem Egiptu, tadašnjem središtu obožavanja mačaka. Na taj način je naglasio kulturni značaj belih mačaka.

Stari Nordijci i Kelti su držali bele mačke sa velikim poštovanjem. Veruje se da se nordijska boginja Freja, boginja ljubavi i lepote vozila kočijama koju su vukle dve bele mačke. Keltska boginja inspiracije Brighid koja kombinuje različite moći poslala je svoje dve bele mačke koje su mogle da izvršavaju njene naredbe na Zemlji.

Bele mačke su bile simbol loše sreće u Engleskoj, velikom delu Evrope i Australiji. To je bilo zato što se verovalo da bele mačke imaju istu boju (belu) kao i duhovi. Veruje se da je bela mačka koja ulazi u dom pokazatelj teških vremena koja su pred ljudima, a da bela mačka koja napušta kuću odnosi svu sreću sa sobom. Takođe, veruje se da će posedovanje bele mačke dovesti do gubitka bogatstva ili će se utonuti u siromaštvo, dok je gledanje bele mačke noću znak loše sreće. Bela mačka koja prelazi nečiju stazu smatrana je znakom loše sreće, a engleski učenici su verovali da je nailaženje na belu mačku na putu za školu siguran znak problema u školi.

U Rusiji se bela mačka smatra simbolom dobre sreće. Verovalo se da ona donosi novac domaćinstvu i da je njena poseta simbol novca i blagostanja koje uskoro dolazi.

U Severnoj Americi se smatra da bele mačke i bebe ne bi trebalo da budu zajedno, jer se mačka može osećati ugroženom zbog čistote i nevinosti deteta i može baciti kletvu na bebu. Međutim, u nekim mediteranskim zemljama, kada bela mačka voli dete, to se smatra znakom da će dete odrasti kao dobra osoba i postići velike stvari.

U Japanu, Kini, drugim delovima Azije i Bliskog Istoka smatra se da bela mačka donosi sreću svom vlasniku, zajedno sa čistotom i pozitivnom energijom. Budističkim monasima, koji su u davna vremena živeli u hramu Kitah u Burmi, društvo su pravile bele mačke. Pošto se verovalo da u njima žive duše preminulih monaha, one su bile veoma poštovane.

Prema feng šuiju postavljanjem simbola bele mačke u odgovorajući segment ukućani će dobiti potrebnu zaštitu, naročito u području poslovanja.

 

Pročitano 17308 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika bele mačke