Artnit

Četvrtak, 04 April 2019 10:25

Lažne oči na krilima leptira - odbrana od predatora Istaknut

Krila leptira mogu biti zapanjujuće lepa, a neka imaju i šarene i razrađene obrasce koji služe kao odbrana od predatora. Postoje mnoge vrste leptira sa karakterističnim oznakama na krilima raznih boja i veličina koje se često nazivaju lažne oči. Neke oznake su jednostavne tamne, okrugle mrlje, a neke se sastoje od koncentričnih krugova koji oponašaju šarenicu i zenicu.

Oznake na krilima koje nalikuju očima mogu uplašiti predatora ili ga uplašiti dovoljno dugo da leptir pobegne. Velike oznake simuliraju oči majmuna ili ptica grabljivica, kao na primer kod roda Automeris, Smerinthus, Inachis. Kada su oznake manje mogu simulirati i oči zmije ili guštera, kao na primer kod vrste Pyronia cecilia.

Kada ptica napada leptira, fokusira se na određeni deo tela. Lažno oko leptira preusmerava napad prema delovima tela koji nisu vitalni za njegov opstanak, kao što su na primer ivice krila, što obično rezultira kidanjem komadića krila i bekstvom leptira. Leptiri mogu da lete i dalje žive samo sa otkinutim ili poderanim velikim delom krila, ali sledeći napad na njihovo telo bi bio smrtonosan.

Pročitano 3221 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Lažne oči na krilima leptira - odbrana od predatora