Artnit

Sreda, 03 April 2019 10:29

Đurđevdanski leptir Istaknut

Đurđevdanski leptir (Zerynthia cerisy) je vrsta dnevnog leptira iz porodice jedrilaca (Papilionidae). U Srbiji je svoje popularno ime đurđevdanski leptir dobio zbog pojavljivanja u vreme praznika Đurđevdana, a latinski naziv Zerynthia cerisy nosi u čast francuskog entomologa Aleksandra Luja Lefevra de Serizija. Rasprostranjen je na Balkanu, delovima Turske i Bliskog istoka, a može se videti i na Kipru i u Maloj Aziji.

Đurđevdanski leptir naseljava gotovo sva poluotvorena staništa, ako se pojavi samo odgovarajuća biljka domaćina. Viđa se rano u proleće i često dolazi u naseljena mesta, ali ga ima i na zaraslim obradivim površinama, livadama i delovima blizu vode.

Najčešća osnovna boja đurđevdanskog leptira je bledokrem. Ženke su mnogo tamnije od mužjaka i polovi se lako razlikuju. Raspon krila je 52 do 62 milimetara. Varijacije žute osnovne boje, njihova veličina i obim crnih oznaka su česta pojava.

U zavisnosti od lokacije đurđevdanski leptir leti od marta do jula. Larve se hrane različitim vrstama biljke Aristolochia, poznate po nazivu vučja stopa.

Pročitano 2633 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Đurđevdanski leptir