Artnit

Petak, 22 Mart 2019 12:05

Debelokljuna čigra - ptica sa crnom "kapom" Istaknut

Debelokljuna čigra (Sterna nilotica) je morska ptica iz porodice čigri (Sternidae). Živi na svim kontinentima osim na Arktiku, obično u blizini obale, ali ne i na okeanu, iako se povremeno može videti i na plažama i muljevitim stenama. Seli se do Afrike, Kariba, Južne Amerike, južne Azije i Novog Zelanda. Retko se viđa u jatima sa drugim čigrama, češće pojedinačno ili u parovima. Prepoznaje se po ispuštanju osobenih zvukova.

Debelokljuna čigra je zdepasta sa širokim krilima. Duga je 33 do 42 cm, sa rasponom krila 76 do 91 cm, a teška je 150 do 229 g. Tokom leta odrasla debelokljuna čigra ima gornji deo tela sive boje, donji bele, crnu "kapu", jak crn debeo kljun i crne noge. Tokom zime ona nema "kapu", a ima tamne delove preko oka. Mladi imaju bleđu "masku", ali izgledaju kao odrasli tokom zime.

Staništa debelokljune čigre na kojima se gnezdi su plitki estuari, priobalne močvare, slatkovodna, braktična ili slana jezera i razlivene, sporotekuće reke u ravničarskim područjima. Razmnožava se u kolonijama na jezerima, obalama i močvarama. Gnezda pravi ukopana u zemlji u koja leže od 2 do 5 jaja.

Debelokljuna čigra obično ne roni za ribe, kao što to čine druge čigre. Umesto toga, hrani se insektima kao što su vodeni cvetovi, vilini konjici, tvrdokrilci koje hvata u letu. Takođe, lovi i preko vlažnih polja, vodozemce, male sisare i male ptice.

Debelokljuna čigra spada u ugroženu vrstu ptica. U Srbiji se retko može videti van perioda gnežđenja na vodenim staništima.

Pročitano 2665 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Debelokljuna čigra - ptica sa crnom "kapom"