Artnit

Četvrtak, 24 Januar 2019 12:18

Crveni admiral - lepokrili admiral Istaknut

Crveni admiral, poznat i po imenu lepokrili admiral je jedan od najpoznatijih i najlepših leptira. Svoje popularno ime crveni admiral je dobio po crvenim prugama na tamnoj pozadini krila koja podsećaju na svetiljku na admiralovoj odeći i vezanim grimiznim pojasevima nalik na trake koje su admirali nosili preko ramena. Za staništa bira šume, poljane, močvare i oblasti koje su pune vlage i vode, a tokom migracija se nalazi u gotovo svakom staništu, od tundre do subtropa.

Crveni admiral (Vanessa atalanta) je vrsta dnevnog leptira iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Latinski naziv vrste atalanta ima drevne grčke korene. To je ime poznate ratnice i nesavladive trkačice iz grčke mitologije.

Crveni admiral ima crna krila sa crveno-narandžastim delovima na sredini. Donja strana krila je takođe crna sa belim delovima blizu tela. Dug je oko 30 mm, a raspon njegovih krila je 55 do 60 mm. Na glavi ima par antena na kojima su čulo dodira i mirisa. U toku leta njegovo telo je veće nego zimi, krila svetlije boje, a oči i noge dlakavije i umereno veće.

Crveni admirali su teritorijalni leptiri koji lete po svom staništu kako bi pronašli ženke. Najčešće lete u podne, a da bi zadržali svoju teritoriju, mužjaci lete okolo i patroliraju tim područjem 7 do 30 puta na sat.

Parenje crvenih admirala se obično događa krajem jeseni ili početkom zime nakon kolektivne migracije u južne krajeve sa toplijom klimom. Mužjaci se udvaraju ženkama nekoliko sati pre nego što počnu da se pare. Ženke biraju mužjake sa teritorijom i sa osobinama koje će povećati uspeh parenja i njihovog potomstva. Nakon sparivanja ženka polaže veoma mala jaja koja se teško mogu primetiti na gornju površinu lišća. Nedelju dana kasnije pojavljuje se larva cilindričnog oblika sa bodljama koje služe kao odbrana od predatora. Razvoj larvi se odvija u toku zime, a razvoj gusenica od maja do avgusta. Gusenice se hrane koprivom i za 30 dana se preobražavaju u lutku. Odrasli leptiri se prvi put vide u rano proleće. Nova generacija odraslih leptira migrira na sever pre parenja, jer se hrana obično smanjuje do kasnog proleća. Oni se sklanjaju pred zimom u duplje drveća, u zaštićene prostore ruševina, na tavane zavisno od temperature, krajem oktobra ili početkom novembra.

Krajem leta crveni admiral se hrani sokom zrelih slatkih plodova, poput bresaka, šljiva i krušaka. Cveće posećuje samo kada oni nisu dostupni i hrani se često nektarom obične mlečike, crvene deteline, astera i lucerki.

 

Pročitano 3207 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Crveni admiral - lepokrili admiral