Artnit

Sreda, 17 Oktobar 2018 10:34

Limunovac - leptir žućak Istaknut

Limunovac (Gonepteryx rhamni) je vrsta leptira iz porodice belaca (Pieridae) poznata po imenima leptir žućak i obični žućak, koja živi u severnoj Africi, Evropi i Aziji do Japana. Može se videti u svim staništima gde leti od marta do septembra, ali uglavnom živi u graničnom pojasu šume i livade gde nalazi biljku hraniteljku u prirodi, a zavisno od vremenskih okolnosti vidljiv je i do kraja oktobra.

Limunovac je snažan i veliki leptir. Dug je oko 30 mm, a raspon krila mu je 50 do 70 mm. Krila mužjaka su limun crvene boje, a ženke beličasto-zelene boje.

Limunovac je veoma mobilan i koristi razna staništa za različite faze svog životnog ciklusa. Tokom sezone parenja i uzgajanja naseljava močvarna polja, jer obezbeđuju idealna područja za ovipozu zbog obilja biljaka hraniteljki. Krajem aprila ženka polaže oko 500 belih do svetlozelenih oplođenih jaja na mlađim biljkama hraniteljkama koje su izolovane od drugih biljaka, u otvorenom prostoru i izloženom suncu. Posle deset dana iz njih se izležu zelene gusenice, koje se oko mesec dana hrane listovima nakon čega sledi faza kukuljice od juna do avgusta. Odrasli leptiri se obično vraćaju u područja gde su uzgajani zbog dužeg životnog veka. Tokom zime, oni putuju u šumsko područje zbog hibernacije, jer im pružaju idealna mesta za prezimljavanje sa skloništima kao što su gomile starog lišća, zimzeleno lišće, bršljan i zelenika. U stanju hibernacije do prvih toplijih dana mogu da podnesu temperaturu i od minus 20 stepeni. U drugim godišnjim dobima na izbor staništa takođe utiče i brojnost nektara kao izvora hrane za odrasle limunovce.

Mnoge vrste ptica i osa love limunovce. I larve i odrasli limonovci postaju žrtve predatora i koriste sredstva kao što su zaštitna obojenost i mimikrija kako bi ih izbegli. Takođe, upotreba pesticida škodi limunovcima i dugoročno im preti.

Limunovac je jedan od prvih prolećnih leptira. On najduže živi od svih vrsta leptira, skoro godinu dana.

Pročitano 2540 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Novembar 2018 12:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Limunovac - leptir žućak