Artnit

Petak, 24 Avgust 2018 10:42

Veliki noćni paunovac - Aristotelova sviloprelja Istaknut

Veliki noćni paunovac (Saturnia pyri) spada u vrstu leptira noćna paunčad (Saturniidae). Na krilima ima tačke koje liče na oko, po kojima je dobio ime veliki noćni paunovac, veliko noćno paunče, veliki paunovac, zbog veličine i neobičnih šara dobio je naziv džinovski carski leptir, bečki car, a zato što se pravila svila iz njegovih čaura Aristotelova sviloprelja. Ova najkrupnija evropska vrsta leptira, široko je rasprostranjena kosmopolitska vrsta koja živi u različitim šumskim biotopima, često na raznim voćkama, ukrasnom drveću i grmlju. Rasprostranjen je u Evropi, severnoj Africi, Srednjem istoku i Sibiru.

Veliki noćni paunovac ima raspon krila od 12 do 15 cm, a dužinu između 6 i 7 cm. Sivo-braon telo je debelo i snažno. Krila imaju tamne, promenljive šarene boje, sa tačkama koje liče na oko. Smatra se da ove šare na krilima imaju mimikrijsku svrhu i odbijaju predatora. Larve (gusenice) su prvo crne, kasnije postaju zlatno-zelene, dužine do 120 mm. One se učauruju u tamnim svilenim čaurama, a njihove navlake su se upotrebljavale za proizvodnju visokokvalitetne svile.

Veliki noćni paunovac ima jedinstvenu godišnju generaciju. Pojavljuje se u proleće, a ženka postavlja oko 300 jaja u serijama na stabljike ili grančice stabala. Kada se izlegnu larve se hrane listovima oko dva meseca, a potom se presele na obližnje lokacije, gde tokom nekoliko meseci do sledećeg proleća budu u kokonima. Veće larve prave kratke zvuke, verovatno kao signal upozorenja protiv predatora.

Pročitano 6873 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Novembar 2018 12:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Veliki noćni paunovac - Aristotelova sviloprelja