Artnit

Nedelja, 17 Juni 2018 10:39

Neke zanimljivosti o grlicama Istaknut

Grlica je mala, nežna ptica iz porodice golubova. Ona je malo veća od kosa i manja i tamnija od gugutke. Prepoznaje se po išaranim braon i crnim krilima, dugom crnom repu, bledim grudima i značajnim crno-belim prugastim delovima, a u proleće se može čuti njeno ugodno gugutanje.

Let grlice karakterišu treperenja krila koja se prepliću kratkim klizanjima. Prilikom zavodničkog leta visoko kruži, ali sa mnogo manje izraženim valovitim kretanjima nego golub grivnaš i uz čujan "pucanj" krilima.

Grlice su izrazito monogamne ptice, žive u parovima koji su najčešće doživotni počinju. Njihova gnezda su slabo napravljena od grubih grančica u niskom grmlju ili na drveću. Parenje je u aprilu i maju. Ženka može imati dva legla u sezoni, sa po dva glatka, sjajna jaja ovalnog oblika, a na njima leži naizmenično sa mužjakom od 13 do 14 dana. Kada se izlegnu ptići hrane ih oba roditelja. Tokom prvih 5 dana života ptići se hrane "mlekom" koje im roditelji ubrizgavaju, a zatim jedu malo semenje i insekte. Ptići mogu da lete za 18 do 20 dana.

Odrasle grlice se hrane na tlu, uglavnom semenjem žitarica i divljeg cveća i povremeno insektima.

Grlice su jedne od najkasnijih ptica selica. One provode zimu u podsaharskoj Africi.

Broj grlica opada brzo od sredine šezdesetih godina XX veka. Smatra se da su uzrok promene u poljoprivrednoj praksi, koje uslovljavaju smanjeni pristup semenju i smanjenja broja vrsta biljaka kojima se hrane.

Pročitano 3877 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o grlicama