Artnit

Utorak, 31 Oktobar 2017 12:32

Simbolika detlića Istaknut

Džon Džejms Odubon - Ploča 111. Crvenokresti veliki detlić Džon Džejms Odubon - Ploča 111. Crvenokresti veliki detlić

Mnoge kulture imaju legende i mitove koji uključuju detlića. Većina se odnosi na kucanje u drvo ili karakteristike ritma zvuka ove ptice. Detlić je udaraljka iz životinjskog carstva i često se simbolično povezuje sa održavanjem ritma života. Evropljani su smatrali da je bio prorok vremena koji je kucanjem najavljivao promene, a Vavilonci su ga povezivali sa plodnošću. U narodnim predstavama detlić često ima htoničku i vatrenu simboliku.

Grčka i rimska mitologija sadrži nekoliko priča o bogovima koji su pretvoreni u detliće. Zanosna čarobnica Kirka je pretvorila Pikusa, rimskog boga poljoprivrede u detlića jer ju je on odbio. Pošto je Pikus bio poznat po svojim veštinama vračanja, detlić je postao simbol proročanstva.

Krićanin Kelej je sa drugovima pokušao da ukrade med iz pećine na planini Idi u kojoj je Reja rodila Zevsa. Zevs je hteo da ih ubije munjom, ali su ga mojre i Temida sprečile, jer niko nije smeo da umre na ovom svetom mestu. Umesto toga, Zevs ih je pretvorio u ptice, a Kelej je postao zeleni detlić. Zato se pojava detlića smatrala dobrim znakom, jer je ona videla božansku krv. U grčkoj mitologiji, detlić je sedeo na prestolu vrhovnog boga Zevsa. Starogrčki istoričar Plutarh je zapazio da je detlić sveta ptica boga rata Aresa jer je "hrabra i duhovna ptica i ima kljun tako snažan da može oboriti hrastove kljucanjem". U rimskoj mitologiji detlić je bio sveta ptica boga rata Marsa i hranio je njegove sinove, Romula i Rema, mitske osnivače Rima, dok su se krili u pećini.

Legende govore o čoveku koji je pretvoren u detlića. Tako se veruje da je drvodelja ili pčelar, koji je u nedelju dubio bor da napravi lađu ili zasekao drvo sa rojem pčela pretvoren u detlića. Zato što je radio nedeljom, Bog ga je kaznio da svakog dana, i na praznike dubi drvo kljunom.

Po legendama, crni detlić je jedina ptica koja nije učestvovala u kopanju reka ili je pokušavala da zaspe more, koje su dubile ptice. Zato ga je Bog kaznio da može da pije samo kišnicu, a ne i vodu iz reka i jezera, pa on žalosno kriči: "Piti, piti." Oglašavanje detlića narod tumači kao najavu kiše.

Zbog svetlocrvene boje gornjeg dela njegove glave narodna verovanja vezuju detlića uz simboliku vatre. U Poljskoj se veruje da je crni detlić doneo vatru ljudima, a u Rusiji da detlić koji sleti na kuću nagoveštava požar. U različitim slovenskim tradicijama rasprostranjeno je verovanje da se detlić dokopao raskovnik trave magične moći, koja otvara sve brave. Takođe, detlić se povezuje sa podzemnim blagom, koga se može doćepati pomoću imele koja raste na drvetu u čijoj duplji živi.

Kod istočnih Slovena postoji verovanje da detlić, koji dubi zid ili ćošak kuće, najavljuje smrt. Drvo koje je izdubio detlić koristilo se za ogrev, a smatralo se nepodesnim za gradnju. Verovalo se i da detlić u blizini kuće najavljuje dolazak problema, a crni detlić koji čoveku preleti put nagoveštava smrt ili tešku bolest.

Pročitano 9254 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika detlića