Artnit

Petak, 08 Septembar 2017 10:35

Peritas - pas Aleksandra Velikog Istaknut

Aleksandar Veliki je imao veliki broj lovačkih i ratnih pasa. Međutim, do danas je ostao dobro zapamćen samo Peritas, koji ga je pratio u lovu i tokom njegovih vojnih pohoda. Peritas je pripadao danas izumrloj rasi rimskog ovčara molosusa, a starogrčki istoričar Plutarh je tvrdio da je Aleksandar odgajio svog kućnog ljubimca od šteneta i da mu je bio veoma drag. Postoji mnogo mitova i činjenica vezanih za njega.

Činjenica da je Plutarh jedini drevni istoričar koji pominje Peritasa po imenu ukazuje na to da su mnoga junaštva koja mu se pripisuju verovatno mit. Najpopularnija legenda tvrdi da je tokom borbe sa Persijancima, u bici kod Gaugamele Peritas spasao Aleksandra Velikog i promenio tok istorije. Aleksandar je bio odsečen od svojih vojnika, a slon kojim su rukovodili njegovi neprijatelji je bio upućen na njega, kada je hrabar Peritas skočio na slona, zario čeljusti u njega i vratio ga nazad. Njegova intervencija dala je Aleksandru dovoljno vremena da se skloni s puta. U drugoj verziji legende, Peritas je zaštitio ranjenog Aleksandra koji je bio nađen na strani neprijateljskih utvrđenja. Kada su vojnici Aleksandra uspeli da se probiju našli su ga okruženog telima nekoliko poraženih ratnika, dok je umirući Peritas ležao na njegovim grudima.

Kada je bitka završena, Peritas je sahranjen sa svim počastima. Aleksandar Veliki je naredio lokalnom stanovništvu da svake godine održavaju svetkovine u njegovu čast. Takođe, on je osnovao grad i dao mu ime psa. Grad je verovatno bio negde u Indiji, možda nedaleko od grada po imenu Bukefal.

Pročitano 3383 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Novembar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Peritas - pas Aleksandra Velikog