Artnit

Sreda, 23 Avgust 2017 12:56

Incitatus - konj senator Istaknut

Rimski car Gaj Julije Cezar Germanik rođen 12. godine nove ere, poznatiji je po nadimku Kaligula, što na latinskom znači čizmica, koji je dobio od vojnika u očevom vojnom logoru. Zapamćen je po velikoj ekstravagantnosti, brojnim skandalima i anegdotama. Drevni rimski istoričari beleže da je svog omiljenog konja Incitatusa, čije ime na latinskom znači brzo ili u punom galopu, zbog njegovih "zasluga" na trkama na kojima nije ni jednom izgubio proglasio "građaninom" Rima, a ubrzo i senatorom.

Incitatus je bio jedan od najpoštovanijih Rimljana. Uređena mu je posebna konjušnica od mermera, čiji su zidovi bili ukrašeni slikama poznatih majstora, a korito je bilo od slonovače. On je imao ogrlicu od dragog kamenja, purpurne pokrivače, spavao svaki dan na novoj slamarici, a jeo iz jasala od slonovače zob pomešan sa zlatnim pahuljicama i pio vodu iz zlatnog vedra. Njemu u čast su priređivane gozbe na kojima su mu se držale zdravice.

Kaligula je nameravao da Incitatusa proglasi za konzula, ali je ubijen je pre nego što je uspeo da izvrši ovu nameru. Pošto je iza sebe ostavio ogromno bogatstvo Incitatus je i dalje neometano nastavio da "obavlja" svoju dužnost senatora. Da bi ga razrešili te funkcije povećan je imovinski cenzus za ulazak u Senat, a pošto je vremenom spao ispod tog praga završio je svoj mandat i morao je napustiti Senat.

Antički istoričari su Kaligulino postupanje sa Incitatusom tumačili njegovim ludilom, dok su moderni istoričari skloniji mišljenju kako je Kaligula nastojao poniziti senatore i druge velikodostojnike kako bi što lakše tadašnji rimski principat transformisao u orijentalnu despotiju.

Incitatus se danas pojavljuje kao alegorijska figura kada se upućuje na primere političke nepodobnosti. Njome se često opisuju ličnosti imenovane ili izabrane na neku važnu dužnost iako je svima jasno da je nisu sposobne ili dostojne vršiti.

Pročitano 10889 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 23 Februar 2019 12:07

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Incitatus - konj senator