Artnit

Subota, 08 Juli 2017 11:14

Neke zanimljivosti o čvorcima Istaknut

Čvorci su ptice pevačice čija se pesma sastoji od niza melodijskih i mehaničkih glasova i često sadrži mimikriju drugih vrsta ptica, a ponekad i ljudskih glasova. Spadaju u veoma bučne ptice, pogotovo kada su u velikim grupama. Često se viđaju u vrtovima, parkovima, šumarcima, rubovima šuma i starim voćnjacima.

Čvorak je ptica srednje veličine, dug oko 20 santimetara, sa kratkim, trouglastim krilima, kratkim repom i pegavim živopisnim perjem. Kljun je dug i oštar, žut u leto i taman zimi. Oči su crne. Tokom godine boja tela se menja, a preovladava crno-braon. U toku leta noge su ružičasto-crvene boje, a zimi postaju bezizražajne. Posebno se bojom ističu mužjaci u proleće, kada dobijaju sjajnozeleno-ljubičasto perje sa belim tačkama. Mužjaci i ženke izgledaju slično, a mladunci su blede sivo-braon boje, sa bledim grlom.

Za gnezda čvorci obično koriste šupljinu, na drvetu stubu ili ogradi, ali i krovove, sušare i kupatilske ventile. Gnezda u šupljini ispunjavaju travom, borovim iglicama i materijalima, kao što su perje, papir, plastika i žica, a često u gnezda donose cveće ili materijal zelene boje koji privlači ženke.

Čvorci mogu da budu monogamni i poligamni. Sezona parenja traje tokom celog proleća i leta. Ženka snese 4 do 6 sjajnih, bledoplavih jaja na kojima leži 11 do 13 dana. Nakon što se izlegnu ptići o njima brinu oba roditelja. Ptići počinju da lete u starosti od 18 do 21 dana, a nakon toga roditelji se brinu o njima još 2 do 4 dana.

Let čvorka je brz. Pošto je veoma društven, nakon sezone gnežđenja leti u gustim jatima, ponekad i hiljade ptica zajedno.

Čvorak je veoma glasna ptica, a posebno u toku sezone parenja. Njegova pesma je promenljiva sa zvižducima, škljocavim zvukovima i raznim oponašanjem. Ona obično počinje čistim tonom i praćena je sekvencama pesama drugih ptica ili čak glasovima ljudskog porekla, koje oponašaju. Svaka jedinka ima oko 35 različitih varijanti pesama.

Čvorci se hrane različitim insektima, puževima, crvima, manjim gušterima, ali i raznim voćem i semenkama.

Pročitano 2892 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 05 Oktobar 2020 14:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o čvorcima